ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2002, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, επέμεινε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.
Η εξέλιξη σηματοδότησε μια ανάπαυλα στις μαζικές ρευστοποιήσεις της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων, οι οποίες τροφοδοτούνται από τις πληθωριστικές ανησυχίες λόγω του πολέμου ΗΠΑ–Ιράν, αλλά και από τα στοιχήματα για πιο επιθετική νομισματική σύσφιγξη από τη Federal Reserve, καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία παραμένουν ισχυρά.
Ο Μπέσεντ επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι ένας συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης και συγκράτησης των δαπανών θα αρχίσει «πολύ γρήγορα» να αλλάζει την πορεία του δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου. Μιλώντας σε συζήτηση στην Πενσιλβάνια το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να «αλλάζει την πορεία αυτής της καμπύλης».
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης, στο 5,28%. Η απόδοση του 2ετούς μειώθηκε περίπου κατά το ίδιο μέγεθος, στο 4,8%. Οι τιμές του αργού υποχώρησαν την Τρίτη, εν μέσω ενδείξεων ότι αυξημένες ποσότητες πετρελαίου διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.
Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ διατηρούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς. Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν στα όρια του κύκλου χρέους τους και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κρίση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εάν οι δαπάνες συνεχίσουν να υπερβαίνουν τα έσοδα.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι ευάλωτα σε ενδεχόμενη υποχώρηση της ζήτησης από την Κίνα και την Ιαπωνία, δύο από τους μεγαλύτερους ξένους πιστωτές των ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι ο Μπέσεντ μπορεί να μετριάσει ουσιαστικά τις δημοσιονομικές πιέσεις στο άμεσο μέλλον και διστάζουν να θεωρήσουν ότι οι ρευστοποιήσεις στα ομόλογα έχουν ολοκληρωθεί.
«Η αγορά πιθανότατα θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσπιστη, δεδομένου ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 6% και δεν υπάρχει σχέδιο για τη μείωσή του», δήλωσε ο Γκάρεθ Μπέρι, αναλυτής στρατηγικής της Macquarie. «Η διατύπωση ενός στόχου δεν αποτελεί σχέδιο».
Διαβάστε επίσης
Anduril: Επενδύει 3,7 δισ. δολάρια σε νέο ναυπηγείο στο Μέριλαντa
Σουηδία: Στέλνει Patriot στην Πολωνία για την προστασία εφοδιαστικού κόμβου του ΝΑΤΟ
Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις τράπεζες από το ψηφιακό ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζαχαράκη από Πάτρα: Δημόσια Παιδεία με εξωστρέφεια και καινοτομία – Νέο αγγλόφωνο Ιατρικής και Κέντρο Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας
- Χάρης Βαφειάς: «Να ανάψουμε ένα κερί για τον Τραμπ»
- Ελλάδα και AI: Στο 47% η υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις – Τέταρτη ταχύτερη άνοδος στην Ευρώπη
- Καρβέλας για Βίσση: Δυστυχώς η Άννα έχει πάρει δρόμο που δεν με βρίσκει σύμφωνο – Μου ακύρωσαν τα εισιτήρια για τη συναυλία στο ΟΑΚΑ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.