• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Η νέα κίνηση που ισχυροποιεί την παρουσία της στην Κίνα

    • Bloomberg

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs Group Inc. βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη τράπεζα της Wall Street που θα κατέχει το 100% της κοινοπραξίας της στην Κίνα, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιθετική επέκταση στο ασιατικό κράτος, το οποίο διαθέτει μία χρηματοοικονομική αγορά 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η τράπεζα, με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπέβαλε αίτημα στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές για να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της Goldman Sachs Gao Hua Securities και υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 49% της κοινοπραξίας που δεν κατέχει, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα. Ένας εκπρόσωπος της Goldman Sachs με έδρα το Χονγκ Κονγκ, επιβεβαίωσε την είδηση.

    Η κίνηση αυτή θα τερματίσει τη 17χρονη συνεργασία της Goldman Sachs με την Beijing Gao Hua Securities και θα δώσει στην εταιρεία την απόλυτη ελευθερία να ακολουθήσει μια επεκτατική αναπτυξιακή στρατηγική, που θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της στην Κίνα σε 600 άτομα και την εντατικοποίηση της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή.

    Οι γίγαντες της Wall Street σπεύδουν να μεγαλώσουν το επενδυτικό τους αποτύπωμα στην αγορά της Κίνας η οποίας ανοίγει για τις ξένες εταιρείες, αγωνιζόμενοι να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο στα κέρδη που εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν στα 47 δισ. δολάρια μόνο στην επενδυτική τραπεζική, έως το 2026.

    Η πλήρης κυριότητα «του franchise μας στην ηπειρωτική χώρα αντιπροσωπεύει μια σημαντική δέσμευση και επένδυση στην Κίνα», ανέφερε στο σημείωμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, ο Πρόεδρος John Waldron και ο CFO, Stephen Scherr.

    Η εσωτερική ανακοίνωση πραγματοποιείται εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με την επιβολή κυρώσεων σε μια σειρά Κινέζων αξιωματούχων και περιορισμούς στις επενδύσεις. Οι Αμερικανοί νομοθέτες άρχισαν επίσης να αμφισβητούν την ώθηση των μεγάλων τραπεζών στην Κίνα, η οποία βασίζεται στις επενδύσεις για να αλλάξει την οικονομία της, που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές.

    Και άλλες τράπεζες επιδιώκουν την απόκτηση του 100% κοινοπραξιών τους, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase & Co., η οποία τον περασμένο μήνα αύξησε το μερίδιό της στην επιχείρηση της, στο 71%.

    Η απόκτηση πλήρους ελέγχου στην Κίνα θα φέρει την τράπεζα πιο κοντά στο όραμά της να εξελιχθεί σε «μία Goldman» σε όλες τις αγορές. Στο πλαίσιο των κινήσεων για την εξασφάλιση της πλήρους κυριότητας, θα μεταφέρει όλες τις χερσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται τώρα υπό την Gao Hua στην Goldman Sachs Gao Hua, η οποία θα μετονομαστεί σε Goldman Sachs (China) Securities Co. Ltd.

    Με τον τρόπο αυτό η Goldman θα καταφέρει να ξεμπερδέψει μία περίπλοκη δομή. Το 2004,  έλαβε την έγκριση για τη δημιουργία μιας εταιρείας κινητών αξιών με την Gao Hua Securities, η οποία ιδρύθηκε από τον Κινέζο τραπεζίτη Fang Fenglei, με δάνειο από την αμερικανική εταιρεία. Η Goldman ελέγχει αποτελεσματικά τις δραστηριότητες της Gao Hua, παρόλο που το δάνειο εξοφλήθηκε μια δεκαετία αργότερα.

    Η Goldman προς το παρόν δεν έχει άμεση ιδιοκτησία στην Gao Hua Securities, η οποία κατέχει τις περισσότερες άδειες που απαιτούνται για να κάνει επιχειρήσεις στην ηπειρωτική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της άδειας διαπραγμάτευσης τίτλων και private management. Η Goldman Sachs Gao Hua κατέχει μόνο την επενδυτική τραπεζική άδεια, η οποία διέπει δραστηριότητες όπως η παροχή συμβουλών σε εταιρείες για πωλήσεις μετοχών και ομολόγων.

    Goldman Sachs για εμπορεύματα: Γιατί η αγορά θα είναι «bull» το 2021 – Βλέπει ανάκαμψη σε σχήμα V

    David Solomon: Ο CEO της Goldman Sachs πούλησε την έπαυλη του στο Άσπεν έναντι 26,5 εκατ. δολαρίων (φωτογραφίες)

    Ρεκόρ επενδύσεων στις start ups τεχνολογίας στην Ευρώπη – Συγκέντρωσαν φέτος κεφάλαια 41 δισ. δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ