• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Δεν θα αναλαμβάνει δημόσιες εγγραφές εταιρειών αν δεν έχουν γυναίκες στο ΔΣ τους

    • Bloomberg

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Η εποχή κατά την οποία όλα τα μέλη του ΔΣ των εταιρειών ήταν λευκοί και μόνο άνδρες έφτασε στο τέλος της.

    Ο CEO της Goldman Sachs Group Inc., David Solomon, έστειλε το τελευταίο τελεσίγραφο την Πέμπτη από το Νταβός. Ο μεγαλύτερος ανάδοχος δημοσίων προσφορών (IPO) της Wall Street στις Η.Π.Α. δεν θα αναλαμβάνει πλέον σε Ευρώπη και ΗΠΑ, την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των εταιρειών που δεν θα περιλαμβάνουν στο ΔΣ τους γυναίκες ή άλλα διαφορετικά μέλη, εκτός των λευκών ανδρών.

    Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά ανάλογων κινήσεων που έχουν στόχο να επισημάνουν ότι τα συμβούλια και οι διοικήσεις χωρίς διαφορετικότητα δεν είναι αποδεκτά. Η BlackRock Inc. και η State Street Global Advisors τάσσονται κατά των εταιρειών που δεν έχουν γυναίκες διευθυντικά στελέχη. Οι εισηγμένες εταιρείες με ΔΣ που αποτελούνται μόνο από άνδρες και εδρεύουν στην Καλιφόρνια, αντιμετωπίζουν τώρα πρόστιμο ύψους 100.000 δολαρίων σύμφωνα με έναν νέο νόμο.

    “Είναι πραγματικά καταπληκτικό” επισημαίνει ο Fred Foulkes, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. “Πρόκειται για δραστική αλλαγή. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις  JPMorgan και Morgan Stanley.”

    Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αποτελούν ένα σπάνιο, φωτεινό σημείο για τη διαφορετικότητα στο φύλο και τη φυλετική ποικιλομορφία, στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων στην Αμερική. Σχεδόν οι μισές από τις ανοιχτές θέσεις των εταιρειών του S&P 500, καταλήφθηκαν από γυναίκες πέρυσι, ενώ για πρώτη φορά αποτέλεσαν πάνω από το 1/4 όλων των διευθυντών. Τον Ιούλιο, και το τελευταίο ΔΣ εισηγμένης του S&P 500 που είχε μόνο άνδρες στο διοικητικό της συμβούλιο, συμπεριέλαβε σε αυτό γυναίκα.

    Παρόλα αυτά, τα νέα ΔΣ είναι λιγότερο διαφοροποιημένα: μεταξύ των κορυφαίων 25 IPO (δημόσιων εγγραφών) σε αξία κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2018, 10 εταιρείες δεν είχαν γυναίκες διευθυντές, δήλωσε ο Malli Gero, συνιδρυτής και ανώτερος σύμβουλος του 2020 Women on Boards, ενός οργανισμού που πιέζει ώστε ο δείκτης Russell 3000 να περιλαμβάνει τουλάχιστον 20% ποσοστό γυναικών διευθυντών στα ΔΣ.

    “Από την 1η Ιουλίου στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να αναλάβουμε εταιρεία, εκτός αν υπάρχει τουλάχιστον ένα διαφορετικό μέλος υποψήφιο για το διοικητικό συμβούλιο, με επίκεντρο τις γυναίκες”, δήλωσε ο Solomon στο CNBC την Πέμπτη. Δεν ανέφερε την Ασία, η οποία συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τις άλλες περιοχές όταν πρόκειται για την ποικιλομορφία στα ΔΣ.

    Την επόμενη χρονιά, η τράπεζα θα αλλάξει το κατώτατο όριο σε δύο διαφορετικά στελέχη του ΔΣ, ανέφερε η Goldman σε ανακοίνωση της. Η τράπεζα τόνισε ότι έλαβε αυτή την απόφαση όταν πληροφορήθηκε ότι πάνω από 60 αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες τα τελευταία δύο χρόνια εισήχθησαν στις αγορές χωρίς να περιλαμβάνουν ούτε μία γυναίκα ή έναν έγχρωμο στη διοίκηση τους. Η Goldman Sachs έχει τέσσερις γυναίκες στο 11μελές ΔΣ της.

    Η JPMorgan Chase & Co. δεν έχει παρόμοια πολιτική με αυτή της Goldman Sachs, αλλά από το 2016 έχει μια συμβουλευτική υπηρεσία για στελέχη, που βοηθά τις εταιρείες να βρουν διαφορετικούς υποψηφίους για το ΔΣ τους, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της. Η Morgan Stanley δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

    “Είναι αυτό που οι μεγάλοι επενδυτές ψάχνουν αυτές τις ημέρες”, δήλωσε ο Foulkes του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο οποίος ήταν προηγουμένως διευθυντής της Panera Bread Co. και των Bright Horizons Family Solutions. “Αν το ΔΣ έχει μόνο λευκούς άνδρες, αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ