• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ κινδυνεύει από καθυστερήσεις – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

    • Bloomberg
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα.

    Ο εκτελεστικός βραχίονας του Ταμείου κρίνει ότι τα περισσότερα από τα εθνικά σχέδια δαπανών που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, χρειάζονται ακόμη δουλειά για να εγκριθούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις σε ορισμένες από τις οικονομίες που έχουν καταστραφεί λόγω της πανδημίας.

    Η υποβολή του σχεδίου της Γερμανίας είναι μεταξύ εκείνων που θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, με τα νότια ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας, να έχουν τα ισχυρότερα σχέδια, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. Ορισμένες χώρες δεν έχουν υποβάλει προτάσεις ακόμη και άλλες καθυστερούν σημαντικά.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε «εντατικό διάλογο» με τα κράτη μέλη, με σκοπό την πραγματοποίηση εκταμιεύσεων από τα μέσα του 2021, αλλά ότι «είναι επίσης απαραίτητο» τα σχέδια αυτά να ανταποκρίνονται στους βασικούς στόχους του Ταμείου.

    Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της ισπανικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

    Η αργή πρόοδος με το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ απειλεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη. Για να διανεμηθούν χρήματα φέτος το καλοκαίρι όπως είχε προγραμματιστεί, οι προτάσεις πρέπει να εκκαθαριστούν τον Απρίλιο και ορισμένες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν αυτήν την προθεσμία.

    Αδυναμίες

    Αυτό φανερώνει την υστέρηση της ΕΕ σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες. Ήδη αγωνίζεται να εντείνει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού και τα εκτεταμένε lockdown δείχνουν ότι λειτουργεί μόνο στο 95% περίπου της προ-πανδημικής παραγωγής.

    Αντίθετα, οι ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα πέρασαν ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, με το οποίο θα μπουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών εντός κάποιων ημερών. Η οικονομία της ΕΕ είναι πιθανό να φτάσει σε μεγέθη προ πανδημίας το 2022, ένα ολόκληρο έτος μετά τις ΗΠΑ.

    Στάδια έγκρισης

    Τα εθνικά σχέδια υπόκεινται σε έγκριση από την Επιτροπή και την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. Οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων για φιλικά προς το κλίμα έργα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και για τις διαρθρωτικές οικονομικές αναθεωρήσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

    Οι τρέχουσες συνομιλίες επικεντρώνονται σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, ενώ η Επιτροπή απαιτεί μεγαλύτερη εστίαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ισχυρά σχέδια

    Η Επιτροπή επιμένει σε ισχυρά σχέδια δαπανών λόγω των εξαιρετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το μπλοκ, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

    Το Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίθηκε πέρυσι μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις από τα 27 κράτη μέλη, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ένα εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης.

    Ωστόσο, η Επιτροπή θα μπορούσε να το αξιοποιήσει και ως μια μόνιμη μελλοντική χρηματοδοτική διευκόλυνση. Αυτό εξηγεί την επιμονή των εκτελεστικών οργάνων της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά, αναφέρει αξιωματούχος.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδώ και πολύ καιρό είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια μόνιμη κοινή δημοσιονομική δυναμική για την εξάλειψη των οικονομικών αποκλίσεων. Ορισμένες κυβερνήσεις υποστηρίζουν αυτήν την άποψη, ενώ κάποιες από τις πλουσιότερες χώρες διατηρούν επιφυλάξεις για μία συνεχόμενη οικονομική υποστήριξη σε ασθενέστερες οικονομίες.

    Διαβάστε ακόμα:

    Scope Ratings στο Mononews: «Υψηλή η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη»

    Λιαργκόβας (ΚΕΠΕ): «Με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα δούμε μαζικά επενδύσεις»



    ΣΧΟΛΙΑ