• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ζητά 380 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby’s

    • Bloomberg


    Το επικών διαστάσεων διεθνές δικαστικό σίριαλ που έχει φέρει έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο αντιμέτωπο με έναν Ελβετό έμπορο έργων τέχνης πήρε νέα τροπή την Τρίτη, με τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να καταθέτει αγωγή ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

    Ο Ριμπολόβλεφ, που το 2011 πούλησε δύο εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων έναντι σχεδόν 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυνηγά τον Ιβ Μπουβιέ ανά τον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια, ισχυριζόμενος ότι ο έμπορος έργων τέχνης του οφείλει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Ριμπολόβλεφ κατηγόρησε τον Μπουβιέ ότι τον χρέωσε παραπάνω για 38 έργα τέχνης που αγόρασε έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα άνω της μίας δεκαετίας.

    Οι επιχειρήσεις του Ριμπολόβλεφ μήνυσαν τον οίκο Sotheby’s την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, υποστηρίζοντας ότι ο οίκος δημοπρασιών “βοήθησε ουσιαστικά στη μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία”.

    Ο Ριμπολόβλεφ υποστηρίζει ότι ο Μπουβιέ του είπε ψέματα για το πόσο κόστιζε η απόκτηση των έργων τέχνης και έβαλε στην τσέπη του τη διαφορά. “Ο Sotheby’s ήταν ο πρόθυμος οίκος δημοπρασιών που εν γνώσει του και με πρόθεση κατέστησε εφικτή την απάτη”, επειδή γνώριζε πόσα πλήρωνε ο Μπουβιέ στους πωλητές, σύμφωνα με την καταγγελία.

    Από τα 38 έργα που αγόρασε ο Ριμπολόβλεφ από τον Μπουβιέ, ο οίκος Sotheby’s είχε εμπλακεί στην πώληση σχεδόν του ενός τρίτου αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία.

    Η τελευταία απελπισμένη αγωγή του κυρίου Ριμπολόβλεφ είναι εντελώς αβάσιμη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος Sotheby’s. “Οι ψευδείς ισχυρισμοί στους οποίους προβαίνει ο κ. Ριμπολόβλεφ ήδη έχουν τεθεί σε δίκη στα ελβετικά δικαστήρια, που είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτήν την υπόθεση”.

    Ο Sotheby’s ανέφερε ότι θα ζητήσει από τον δικαστή στη Νέα Υόρκη να απορρίψει την αγωγή.

    Ο Ντάνιελ Γουόλτερ Λέβι, δικηγόρος του Μπουβιέ, δήλωσε ότι δεν μπορούσε άμεσα να προβεί σε σχόλιο για τη νέα αγωγή.

    Ο Sotheby’s και ο Μπουβιέ μήνυσαν από κοινού τον Ριμπολόβλεφ το 2017 στη Γενεύη για να μπλοκάρουν τη σχεδιαζόμενη αγωγή του Ρώσου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι θα κυνηγήσει την ελβετική υπόθεση, από την οποία ζητά μία διακήρυξη ότι δεν έχει εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες.

    Οι δικηγόροι του Ριμπολόβλεφ αναζητούν εδώ και μήνες μία ευρύτερη παρουσίαση των εγγράφων που παρήγαγε ο Sotheby’s στο πλαίσιο των δικαστικών διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαμάχη Ριμπολόβλεφ-Μπουβιέ στο Μονακό, τη Σιγκαπούρη και τη Γαλλία. Αυτά τα τα έγγραφα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Η αγωγή στη Νέα Υόρκη ίσως επιτρέψει στον Ριμπολόβλεφ να δει αυτά τα έγγραφα.

    Μεταξύ των συναλλαγών στις οποίες ενεπλάκη ο Sotheby’s, σύμφωνα με τη νέα αγωγή, ήταν ένα γυμνό του Αμεντέο Μοντιλιάνι που αγόρασε ο Ριμπολόβλεφ έναντι 95 εκατ. δολαρίων το 2011, ο πίνακας Wasserschlangen II του Γκούσταβ Κλιμτ που αγόρασε το 2012 έναντι 183,8 εκατ. δολαρίων και ο πίνακας Salvator Mundi του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που αγόρασε το 2013 έναντι 118 εκατ. δολαρίων.

    Ο Sotheby’s γνώριζε πως ο Μπουβιέ εκπροσωπούσε τον Ριμπολόβλεφ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Ο Sotheby’s το διαψεύδει αυτό.

    Η στρατηγική του ήταν να πουλά στους ενάγοντες έργα τέχνης μέσω του Μπουβιέ και προσέγγιζε τον Μπουβιέ για νέες ευκαιρίες για τους ενάγοντες”, ισχυρίζεται ο Ριμπολόβλεφ. “Διαπραγματευόμενος πωλήσεις προς τον Μπουβιέ σε συγκεκριμένες τιμές, στέλνοντας στον Μπουβιέ e-mail σχεδιασμένα για να ενθαρρύνουν τους ενάγοντες να πληρώσουν φουσκωμένες τιμές, και αξιολογώντας παραπλανητικά σε αυξημένες τιμές έργα τέχνης, ο Sotheby’s συμμετείχε στην παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων του Μπουβιέ προς τους ενάγοντες”.

    Ο Μπουβιέ έχει υποστηρίξει πως δεν ήταν εκπρρόσωπος του Ριμπολόβλεφ, αλλά αγόραζε ο ίδιος τους πίνακες και τους επαναπωλούσε στον Ρώσο επιχειρηματία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Φωτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βάζει το «Italexit»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία της Pfizer παγκοσμίως

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Friesland: Από μία… κλωστή κρέμεται το deal για την εξαγορά της Δωδώνης



    ΣΧΟΛΙΑ