• Business

    Αυτός είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως

    Άλμπερτ Μπουρλά


    Ένας Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία της 2ης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στον κόσμο από τις αρχές του 2019. Ο Δρ Άλμπερτ Μπούρλα θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον νυν CEO της Pfizer Inc, Ian Read, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του και θα απομακρυνθεί από τη θέση του στο τέλος του έτους.

    Ο Δρ Μπούρλα σπούδασε Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία Αναπαραγωγής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Pfizer το 1993 ως τεχνικός διευθυντής στο τμήμα Υγείας Ζώων της Ελλάδας. Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ, επίσης στο τμήμα Υγείας Ζώων και από εκεί ξεκίνησε η πορεία του προς την κορυφή. Σήμερα, 56 ετών, μετράει στην «οικογένεια» της Pfizer 25 χρόνια και έχει διαγράψει μία αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία.

    Στις αρχές του 2018 εξελέγη μέλος του ΔΣ της εταιρείας και επί του παρόντος κατέχει τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (COO).  Πριν από την ανάληψη του ρόλου του COO, ήταν ο Πρόεδρος του ομίλου Pfizer Innovative Health, υπεύθυνος για τις επιχειρηματικές ομάδες Καταναλωτικών Προϊόντων, Φλεγμονής & Ανοσολογίας, Εσωτερικής Ιατρικής, Ογκολογίας, Σπάνιων Παθήσεων και Εμβολίων.

    Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι υπό την ηγεσία του, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ογκολογική δραστηριότητα της Pfizer τριπλασιάστηκε σε μέγεθος και οι δραστηριότητες εμβολίων αυξήθηκαν κατά 50%

    Κατά την προηγούμενη περίοδο, διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής στον τομέα των καθιερωμένων προϊόντων της Pfizer όπου και καθοδήγησε την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών και τακτικών που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο των off – patent φαρμάκων.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο Δρ Μπούρλα αποτελεί εδώ και χρόνια δυνατό «χαρτί» της Pfizer, οδηγώντας την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων και σε μια ισχυρή θέση σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς.

    Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο της αγοράς για θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

    Επίσης, κατάφερε να κλείσει τη συνεργασία με την γερμανική Merck KgaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.

    Το πλούσιο σε επιτυχίες βιογραφικό του Δρ Μπούρλα αποτελεί το σημαντικότερο εφόδιο για το δύσκολο έργο που τον περιμένει, καθώς αναλαμβάνει την ηγεσία της Pfizer Inc σε μια περίοδο που η φαρμακοβιομηχανία στις ΗΠΑ δέχεται πολιτική πίεση από τη διοίκηση Τραμπ καθώς και πίεση στην τιμολόγηση από τους πληρωτές.

    Η πορεία της επιτυχίας

    Το 1993 ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή στο τμήμα Υγείας Ζώων της Ελλάδας.

    Το 2001 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δεχτεί τη θέση του Γενικού Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τμήμα Υγείας Ζώων.

    Το 2004 ορίστηκε αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ Νέων Προϊόντων.

    Το 2006 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 της Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού.

    Στη συνέχεια ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον τομέα της Διάθεσης των Προϊόντων του Ομίλου Pfizer και ηγείται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τακτικών.

    Το 2018 εξελέγη μέλος του ΔΣ της εταιρείας και ανέλαβε τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (COO).

    Ο Δρ Μπούρλα είναι μέλος του Pfizer Foundation (φιλανθρωπικό ίδρυμα), του Healthcare Leadership Council (HLC), ενός φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και του International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), ενός οργανισμού που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραιτήθηκε ο CEO της Pfizer

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόσφατα Επιτεύγματα και Μελλοντικές Προσεγγίσεις στη Θεραπεία του Μελανώματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φαρμακοβιομηχανία: Πλησιάζει η 3η κρίση του ΣτΕ για το Claw-Back – Τι εκτιμούν οι νομικοί



    ΣΧΟΛΙΑ