• ΑΓΟΡΕΣ

    «Φωτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βάζει το «Italexit»

    • NewsRoom


    «Φωτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βάζει ο φόβος του «Italexit» μετά και τις δηλώσεις εξέχοντος αξιωματούχου και ευρωσκεπτικιστή στην Ιταλία ότι η χώρα θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα με το χρέος της αν είχε «δικό της νόμισμα». Η δήλωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε νέες αναταράξεις στις αγορές, με επίκεντρο τα ιταλικά assets που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις. Αναταράξεις που επηρεάζουν, όμως, όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και έχουν γίνει αισθητές σε όλη την Ευρωζώνη, επηρεάζοντας αρνητικά τα ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα και θετικά τους αντίστοιχους τίτλους του ασφαλέστερου θεωρητικά σκληρού πυρήνα της περιοχής. Κάτι ευνόητο, δεδομένου ότι μιλάμε για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

    Έτσι, την ώρα που τα ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου δέχονται πιέσεις με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να ενισχύεται στο 3,45%, το ελληνικό 10ετές ομόλογο βλέπει την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 4,31%. Χθες, μάλιστα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 4,335%.

    Οι δηλώσεις, άλλωστε, του προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής στην Ιταλία, Claudio Borghi, αναζωπυρώνουν έναν φόβο που δεν έχει, απ’ ό,τι φαίνεται, καταλαγιάσει: τον φόβο ότι απειλείται η ενότητα της Ευρωζώνης.

    «Επανέφερε στην επιφάνεια τους φόβους περί πιθανής εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, φόβους που λειτουργούν σαν βαρίδι για το ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Thu Lan Nguyen, υπεύθυνος στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος στην Commerzbank στην Φραγκφούρτη.

    «Αυτό είναι το όλο θέμα: αν θα διασπαστεί ή όχι η Ευρωζώνη», προσθέτει.

    Μάλιστα, η Toronto-Dominion Bank προειδοποίησε ότι το κοινό νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στα 1,13 δολάρια, σε χαμηλό δηλαδή δώδεκα και πλέον μηνών, αν το θέμα της Ιταλίας συνεχίσει να προκαλεί αναταραχή.

    «Η κατάσταση θα επαναλαμβάνεται συνεχώς τις επόμενες εβδομάδες και οι αγορές θα πρέπει να βρουν τρόπο να προσαρμοστούν στη ρητορική», λέει ο Ned Rumpeltin, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος.

    Και προσθέτει: «Είναι πιθανό να παραμείνει μια ιστορία που σιγοβράζει για το ευρώ, αλλά η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε καυτό θέμα αν έχουμε νέες εξελίξεις».



    ΣΧΟΛΙΑ