• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ο ήρωας του “Hotel Rwanda” μήνυσε αεροπορική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων

    • Bloomberg

    Paul Rusesabagina


    Ο ακτιβιστής Paul Rusesabagina, δεινός επικριτής της κυβέρνησης της Ρουάντα, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός μέσω της ταινίας «Hotel Rwanda» το 2004, μήνυσε αεροπορική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι έπεσε θύμα απαγωγής εν ώρα πτήσης από πράκτορες της κυβέρνησης της χώρας του και δεν τον βοήθησαν.

    Ο Rusesabagina, 66 ετών, κρατείται στην Ρουάντα από τα τέλη Αυγούστου, όταν «εξαφανίστηκε» μετά την επιβίβασή του στην πτήση της GainJet Aviation SA με προορισμό το Μπουρούντι, σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Αντόνιο. Αντ ‘αυτού, μεταφέρθηκε στη Ρουάντα, όπου συνελήφθη κατά την άφιξή του στο Κιγκάλι -πρωτεύουσα της χώρας- και κρατείται στη φυλακή της Nyarugenge.

    Ο ακτιβιστής τιμήθηκε με το Αμερικανικό Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας το 2005, την ύψιστη πολιτική διάκριση στις ΗΠΑ, για τη διάσωση περισσότερων από 1.200 συμπατριωτών του, τους οποίους έκρυψε στο ξενοδοχείο του, κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994, που στοίχισε τη ζωή σε  εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Ρουάντα.

    Μετά το τέλος του εμφυλίου η οικογένεια του Rusesabagina διέφυγε στο Βέλγιο, όπου έλαβαν την ιθαγένεια και στη συνέχεια έζησαν εξόριστοι στο Τέξας για αρκετά χρόνια. Έχει επανειλημμένα καταγγείλει την ηγεσία της αφρικανικής χώρας για πολιτική καταστολή και εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο πρώην ξενοδόχος θα δικαστεί για εννέα τρομοκρατικές κατηγορίες μαζί με αντάρτες της Ρουάντα που κατηγορούνται για δολοφονίες. Ο Rusesabagina υποστηρίζει ότι δεν βοήθησε ποτέ τους τρομοκράτες αλλά μόνο τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά συμφέροντα.

    Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι δύο πιλότοι της GainJet ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των επιβατών τους, αλλά δεν έκαναν τίποτα όταν είδαν τους απαγωγείς του να του δένουν τα χέρια, πριν το αεροπλάνο προσγειωθεί στο Κιγκάλι αντί για το Μπουρούντι.

    «Η GainJet και οι υπάλληλοί της δεν εξέδωσαν καμία διεθνή κλήση “Mayday” ή “squawk ‘7700” – τον διεθνώς αναγνωρισμένο κωδικό για βλάβη ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια πτήσης», δήλωσε ο Robert Hilliard, δικηγόρος της οικογένειας Rusesabagina, στην 90 σελίδων δικογραφία όπου καταγράφει τις αντίστοιχες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Καγκάμι.

    Η καταγγελία κατηγορεί επίσης τον Constantin Niyomwungere, έναν πράκτορα μυστικών υπηρεσιών της Ρουάντα που εξαπάτησε τον Rusesabagina, για συνωμοσία με την GainJet και για παραβίαση των αμερικανικών νόμων περί τρομοκρατίας.

    Ο Kagame αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία στη σύλληψη του Rusesabagina και η κυβέρνηση της Ρουάντα απορρίπτει τους ισχυρισμούς διεθνών οργανισμών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι το δίκτυο πληροφοριών της χώρας απήγαγε και σκότωσε πρώην συμμάχους της, στη Ρουάντα και στο εξωτερικό.

    Ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου, οι κληρονόμοι και η περιουσία των 17,6 δισ. δολαρίων

    Η ανατρεπτική ιστορία του άστεγου που έγινε CEO μίας εταιρείας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

    Ο γιος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, τα «χαμένα» 50 εκατ. δολάρια και η μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου της Βρετανίας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ