• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί επενδυτικά κεφάλαια άνω των 35 τρισ. δολαρίων ζητούν δράσεις για την κλιματική αλλαγή

    • Bloomberg


    Πάνω από 500 επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία αξίας 35 τρισ. δολαρίων καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Το αίτημα υποβλήθηκε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα τη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα και ενώνεται με πολλές άλλες “φωνές” που ζητούν περισσότερες δράσεις για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την Τετάρτη, μια άλλη ομάδα διαχειριστών επενδύσεων που επιβλέπει 16 τρισεκατομμύρια δολάρια κάλεσε τις εταιρείες να εφαρμόσουν πολιτικές κατά της αποδάσωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Άλλοι επενδυτές συνεργάστηκαν προκειμένου να ωθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν άμεσα τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

    Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν τεράστιες συνέπειες στους επενδυτές. Οι επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας πρόκειται να φτάσουν τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία αυτή, σύμφωνα με έρευνα της BloombergNEF, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι αρκούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον. Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή ενέργεια ετησίως έως το 2035 και να μειώσει τη χρήση της ενέργειας  από καύση άνθρακα σχεδόν στο μηδέν μέχρι το 2050 για να αποφευχθούν καταστροφικές ζημίες από την αλλαγή του κλίματος, ανέφεραν επιστήμονες στον ΟΗΕ πέρυσι.

    Αυτή η μετατόπιση των ροών κεφαλαίων προς νέες τεχνολογίες ενέργειας σημαίνει ότι οι επενδυτές επιθυμούν μεγαλύτερη σαφήνεια από τις κυβερνήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις και τις υπόλοιπες πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μετάβαση.

    Οι υπογράφοντες της επιστολής, μεταξύ των οποίων η Διεύθυνση Νομικών και Γενικών Επενδύσεων, η DWS Investment της Deutsche Bank AG και η BNP Paribas Asset Management, ζητούν περισσότερες πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού και να οριστούν προθεσμίες για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και τη χρήση των εγκαταστάσεων άνθρακα.

    Παράλληλα, ζητούν αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις αναφορές των εταιρειών για τους κλιματικούς κινδύνους, όπως συνιστά η Task Force για τις δημοσιονομικές γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα. Αυτή η ομάδα εργασίας ιδρύθηκε και προεδρεύεται από τον Michael R. Bloomberg, τον κύριο μέτοχο του Bloomberg LP.

     



    ΣΧΟΛΙΑ