• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί αυτή είναι η χειρότερη περίοδος των τελευταίων δεκαετιών για να κερδίσετε χρήματα από τις αγορές

    • Bloomberg
    απογοητευμένος χρηματιστής στην Κίνα


    Oι αναλυτές των αγορών παγκοσμίως προσπαθούν να περιγράψουν τον “πόνο” που βιώνουν το 2018 όλες οι κατηγορίες επενδύσεων. Μία αξιόλογη εταιρεία επενδύσεων αναφέρει χαρακτηριστικά: Τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα από την εποχή της προεδρίας Richard Nixon.

    Η Ned Davis Research χωρίζει τις αγορές σε οκτώ μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων – από τα ομόλογα μέχρι τις αμερικανικές και τις διεθνείς μετοχές έως τα εμπορεύματα. Και καμία από αυτές, όπως τονίζει, δεν είναι σε καλό δρόμο και δεν διαφαίνεται να παρουσιάσει φέτος απόδοση άνω του 5%, μία εικόνα που είχε επαναληφθεί τελευταία φορά το 1972, σύμφωνα με τον Ed Clissold, υπεύθυνο στρατηγικής της εταιρείας.

    Τίποτε δεν λειτουργεί, ούτε οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ούτε οι τίτλοι της μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ, στις διεθνείς και στις αναδυόμενες αγορές, ούτε τα ομόλογα, ούτε τα εμπορεύματα, ούτε τα ακίνητα. Οι περισσότερες κατηγορίες υποχωρούν και όσες κινούνται ανοδικά εμφανίζουν οριακά ποσοστά αύξησης.

    Αυτό είναι κάτι μοναδικό στην ιστορία. Κανονικά όταν υποχωρεί μία κατηγορία, κερδίζει μία άλλη. Κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής καταστροφής του 2008, τα ομόλογα κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Το 1974, τα εμπορεύματα αποτέλεσαν ένα φωτεινό σημείο. Το 2018, δεν υπάρχει καμία κατηγορία για να στραφούν οι επενδυτές.

    Ο Clissold αποδίδει το αρνητικό σκηνικό σε έναν, κατά κύριο λόγο, παράγοντα: στη διακοπή των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα.

    “Οι αγορές είχαν ανησυχία σχετικά με τον τρόπο που θα αντιδρούσαν οι τιμές στο άκουσμα της μείωσης των μέτρων ποσοστικής χαλάρωσης”, αναφέρει ο Clissold, επικεφαλής στρατηγικής στις ΗΠΑ, της Ned Davis Research, σε σημείωμα του της περασμένη εβδομάδα.

    Κατά τη διάρκεια προηγούμενων αναταραχών στις αγορές, υπήρχε πάντα ένας κλάδος που κινούνταν αντίθετα στο πτωτικό κύμα.

    Aυτή την εβδομάδα, η αισιοδοξία που επικράτησε για την προσωρινή ανακωχή του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη, λόγω των ανησυχιών για το Brexit και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Την Τρίτη, ο δείκτης S & P 500 σημείωσε για 5η φορά φέτος, πτώση άνω του 3%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ