• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Fiat Chrysler: Ποντάρει στα SUV για υψηλά κέρδη το 2018

    • Bloomberg
    fiat crhysler


    Η Fiat Chrysler Automobile NV δεσμεύτηκε ότι θα επιτύχει τους φιλόδοξους οικονομικούς στόχους του 2018 που έθεσε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Sergio Marchionne, καθώς η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία στηρίζει τις προσδοκίες της στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα SUV, τα οποία έδωσαν ώθηση στα κέρδη της και πέρυσι.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη πριν από τόκους και φόρους θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 8,7 δισ. ευρώ (10,8 δισ. δολ.) φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλο-αμερικανικής εταιρίας, ποσό που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο του εύρους κερδών που στοχεύει το πενταετές επιχειρηματικό της πλάνο. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, στη βάση αυτή, σημείωσαν άνοδο 22%.

    Η εταιρία ενίσχυσε τα περιθώρια κέρδους με κερδοφόρα σπορ οχήματα όπως τα Jeep, Alfa Romeo και Maserati. Νέες εκδόσεις του Jeep Wrangler SUV και του Ram 1500 καθώς και το ανανεωμένο Jeep Cherokee έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, οι αλλαγές στον φορολογικό νόμο των ΗΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση  1 δισ. δολ. ετησίως, για την εταιρία.

    Οι μετοχές της Fiat Chrysler κατέγραφαν σήμερα το μεσημέρι άνοδο 2,7% και διαπραγματεύονταν στα 19,96 ευρώ στην αγορά του Μιλάνου, βαδίζοντας σε νέα υψηλά από το 2014, μετά δηλαδή από τη συμφωνία συγχώνευσης της ιταλικής Fiat με την αμερικανική Chrysler.

    Τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους στη Βόρειο Αμερική οδήγησαν στα 5.500 δολάρια κατά μέσο όρο, το ποσό επιμερισμού κερδών για τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων United Auto Workers, από 5.000 δολάρια το προηγούμενο έτος, επισήμανε η Fiat Chrysler. Αυτές οι πληρωμές αντιστοιχούν σε μέχρι και 2.000 δολ. μπόνους, που καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους στις Η.Π.Α., εκτός από τα κορυφαία στελέχη.

    Η Fiat Chrysler περιόρισε το βιομηχανικό της χρέος σχεδόν στο μισό πέρυσι, στα 2,39 δισ. ευρώ από 4,59 δισ. ευρώ. Η εταιρία θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένη από χρέη μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, δήλωσε ο Marchionne την περασμένη εβδομάδα στο Ντιτρόιτ.

    Ο Marchionne σχεδιάζει να αποσυρθεί νωρίς το επόμενο έτος, αφού θα έχει ολοκληρώσει το επιχειρηματικό σχέδιο για το 2018 και θα καθορίσει μια νέα μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους προσεχείς μήνες. Ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής της Fiat από το 2004, δήλωσε ότι αναμένει από έναν από τους κορυφαίους διευθυντές της αυτοκινητοβιομηχανίας να τον διαδεχθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ