• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Evergrande: Πώς γλύτωσε για μία ακόμη φορά την χρεοκοπία

    • Bloomberg

    Hui Ka Yan


    Ο κινεζικός όμιλος Evergrande, κατάφερε για μία ακόμη φορά να αποφύγει την χρεοκοπία, ωστόσο η δοκιμασία συνεχίζεται καθώς τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες παραμένουν.

    Πελάτες της διεθνούς εταιρείας εκκαθάρισης Clearstream έλαβαν από την Evergrande ληξιπρόθεσμες πληρωμές τόκων για τρία ομόλογα δολαρίων που εξέδωσε, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Clearstream. Δύο επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους δύο από τους επίμαχους τίτλους, επιβεβαίωσαν ότι τους καταβλήθηκαν τα χρήματα, ωστόσο θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Η εταιρεία ακινήτων έπρεπε να πραγματοποιήσει τις πληρωμές κουπονιών συνολικού ύψους 148,1 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από το τέλος της περιόδου χάριτος 30 ημερών την Τετάρτη, αφού αθέτησε τις αρχικές προθεσμίες τον περασμένο μήνα.

    Οι ομολογιακοί τίτλοι της υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα που δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μια αναδιάρθρωση.

    Evergrande's dollar bonds are attracting some distressed debt buyers

    Η Evergrande, η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, αγωνίζεται να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία καθώς παλεύει με υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι κινεζικές αρχές δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανεχθούν άλλο τη μαζική συσσώρευση χρέους που απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προέτρεψαν τον ιδρυτή της Evergrande, Hui Ka Yan, να συμβάλλει στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ομίλου πληρώνοντας από την προσωπική του περιουσία.

    Τα ομόλογα που είχαν περιόδους χάριτος πληρωμής τοκομεριδίων που έληξαν στις 10 Νοεμβρίου είναι: τίτλος με επιτόκιο 9,5% λήξης 2022, χρεόγραφο με επιτόκιο 10% λήξης 2023 και άλλο ένα χρεόγραφο με επιτόκιο 10,5% λήξης 2024.

    Η Evergrande έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα δολαρίων που διαπραγματεύονται δημόσια, αφού γλύτωσε από το χείλος του γκρεμού που βρέθηκε τον Οκτώβριο, πληρώνοντας και άλλα κουπόνια πριν από το τέλος των περιόδων χάριτος.

    Αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη και έχει εξαπλωθεί πρόσφατα και σε άλλους τομείς της πιστωτικής αγοράς.

    Οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την ευρύτερη κρίση στην αγορά ακινήτων, με την κεντρική τράπεζα να διοχετεύει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Ωστόσο η ανησυχία παραμένει.



    ΣΧΟΛΙΑ