• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Falguni Nayar: Από τραπεζικό στέλεχος εξελίχθηκε στην πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Ινδίας, με περιουσία 6,5 δισ. δολάρια

    • Bloomberg

    Falguni Nayar, ιδρύτρια της Nykaa


    Η start up προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης της Falguni Nayar της άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

    Η Nayar, η οποία κατέχει περίπου το 50% της Nykaa, έχει περιουσία περίπου 6,5 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της εταιρείας προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης αυξήθηκε κατά 89% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευση της. Η ίδια είναι πλέον η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος της Ινδίας, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Η FSN E-Commerce Ventures, η μητρική της Nykaa, αποτελεί τον πρώτο μονόκερο (εταιρείες που έχουν αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων) της Ινδίας με γυναίκα επικεφαλής, που εισήλθε στο χρηματιστήριο.

    Σύμφωνα με την αρχική δημόσια προσφορά, αποτιμήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του εύρους τιμής της μετοχής, συγκεντρώνοντας 53,5 δισεκατομμύρια ρουπίες (722 εκατομμύρια δολάρια). Η μετοχή σημείωσε άνοδο 78% νωρίτερα στη Βομβάη.

    Η Nayar, η οποία προηγουμένως ήταν επικεφαλής κορυφαίας ινδικής επενδυτικής τράπεζας, ίδρυσε τη Nykaa το 2012, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 50. Τότε, οι περισσότερες Ινδές αγόραζαν προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης μαλλιών σε καταστήματα της γειτονιάς, όπου οι επιλογές τους ήταν ελάχιστες.

    Έκτοτε, η startup έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο λιανοπωλητή ομορφιάς της χώρας, ενισχύοντας τις διαδικτυακές πωλήσεις με βίντεο demo από λαμπερούς ηθοποιούς και διασημότητες του Bollywood, ενώ διαθέτει περισσότερα από 70 καταστήματα.

    H ηρωίδα

    Η Nykaa, που προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη για την ηρωίδα, πουλάει προϊόντα όπως κρέμες απολέπισης, απαραίτητα για το νυφικό μακιγιάζ και εκατοντάδες αποχρώσεις κραγιόν, foundation και βερνίκια νυχιών που ταιριάζουν με τους τόνους της επιδερμίδα των γυναικών της Ινδίας, τους τύπους δέρματος και τις τοπικές καιρικές συνθήκες.

    Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 35% στα 330 εκατομμύρια δολάρια το έτος που έληξε τον Μάρτιο. Η Nykaa είναι μια κερδοφόρα εταιρεία, πράγμα σπάνιο μεταξύ των διαδικτυακών startups που κάνουν το ντεμπούτο τους στις δημόσιες αγορές.

    Inside a Nykaa Store as Founder of Beauty Retail Empire to Become Billionaire with Startup's IPO

    Η κόρη και ο γιος της Nayar, διευθύνουν διάφορες μονάδες της εταιρείας.

    Ενώ η Nayar είναι η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος της Ινδίας, η Savitri Jindal, η οποία ελέγχει τον όμιλο OP Jindal Group που ιδρύθηκε από τον εκλιπόντα σύζυγό της, είναι η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας. Η περιουσία της αποτιμάται στα 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Ενώ η Nykaa άλλαξε την οπτική των Ινδών που αρκούνταν μέχρι πρότινος σε ένα κραγιόν και ένα eyeliner, η Nayar είπε στο Bloomberg, «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

    Οι γυναίκες — ακόμα και οι άνδρες — στη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μόλις αρχίζουν να ανοίγουν το πορτοφόλι τους για να ξοδέψουν χρήματα σε προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ