• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ernesta Procope: Ποια ήταν η «Πρώτη Κυρία της Wall Street» που πέθανε σε ηλικία 98 ετών

    • Bloomberg

    Ernesta Procope


    Η Ernesta Procope, της οποίας η ασφαλιστική εταιρεία θεωρήθηκε ως η πρώτη επιχείρηση μαύρης ιδιοκτησίας που άνοιξε γραφείο στην Wall Street το 1979, πέθανε. Ήταν 98 ετών.

    Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου στο σπίτι της στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times.

    Ως ιδρύτρια και πρόεδρος της E.G. Bowman , η οποία αυτοχαρακτηρίζονταν ως ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός μεσίτης μαύρων και γυναικών στις ΗΠΑ, η Procope προκάλεσε αίσθηση με την άφιξη της στην Wall Street, στο Μανχάταν. Μάλιστα, ο Walter Page, πρόεδρος της Morgan Guaranty Trust, παρέθεσε δεξίωση για τον νέο γείτονα, ανέφερε η εφημερίδα American Banker.

    Μέχρι τη μετακόμιση της, η έδρα της ασφαλιστικής ήταν σε ένα κατάστημα με βιτρίνα στην γειτονιά του Bedford-Stuyvesant, στο Μπρούκλιν, την περιοχή που ζούσαν κατά πλειοψηφία μαύροι. Ιδρύθηκε από την Procope – που ονομάζονταν τότε Ernesta Bowman –  το 1953.

    «Ειλικρινά ένιωσα ότι δεν μπορούσα να μείνω στο Bedford-Stuyvesant και να λειτουργώ το είδος της επιχείρησης που νομίζω ότι θα έχω το 2000», είχε πει η Procope, σε ένα άρθρο του 1980 στο περιοδικό People. «Όταν σκέφτομαι να ενσωματωθώ στην οικονομική ζωή του τόπου, δεν μπορώ απαραίτητα να βασιστώ στη μαύρη καταναλωτική αγορά για το προϊόν που έχω να προσφέρω».

     “Η πρώτη κυρία”

    Την εποχή της μετακόμισης, η εταιρεία της είχε αναπτυχθεί από τους τρεις υπαλλήλους που είχε αρχικά, με έμφαση στην ασφάλιση σπιτιού και αυτοκινήτου, σε μια μεσιτική 33 ατόμων που εξυπηρετούσε εμπορικούς λογαριασμούς εταιρειών του Fortune 500, συμπεριλαμβανομένων των General Motors, International Business Machines, Kraft και PepsiCo. Από το 2012 η E.G. Bowman εγκαταστάθηκε στην πλατεία του Ανόβερο, δύο τετράγωνα μακριά από τη Wall Street.

    Έγινε γνωστή ως «η πρώτη κυρία της Wall Street», ανέφερε το περιοδικό Black Enterprise το 1993.

    Η Procope, η οποία διατηρούσε τον τίτλο της προέδρου της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μέλος στα διοικητικά συμβούλια των Chubb Group, Cornell University και New York Urban League, και ήταν πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Adelphi University.

    Η Ernesta Gertrude Foster γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1923, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, αν και συχνά η ίδια έλεγε ότι γεννήθηκε το 1931. Οι γονείς της ήταν ο Clarence και η Elvira Lord Foster, μετανάστες από τις Δυτικές Ινδίες, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια των Αφροαμερικανών Επιχειρηματιών και το περιοδικό People. Ο πατέρας της ήταν αρχικαμαρότος στη ναυτιλιακή Cunard White Star Line.

    Η Procope ήταν καταξιωμένη πιανίστα που έπαιξε στο Carnegie Hall όταν ήταν 13 ετών και φοίτησε στο High School of Music & Art της Νέας Υόρκης, σύμφωνα το βιογραφικό της εταιρείας της.

    Η ίδρυση της εταιρείας

    Σπούδασε στο Ινστιτούτο Ασφαλίσεων και Ακινήτων Pohs και έλαβε άδεια μεσίτη, για να υποστηρίξει τις κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις του πρώτου της συζύγου, Albin Bowman. Ίδρυσε την E.G. Bowman το 1953 μετά τον θάνατό του.

    Ένα χρόνο αργότερα, παντρεύτηκε τον John Procope, στέλεχος μάρκετινγκ και διαφήμισης, ο οποίος αργότερα ήταν εκδότης της Amsterdam News, της εβδομαδιαίας εφημερίδας με έδρα το Χάρλεμ.

    Η E.G. Bowman είχε περιορισμένες δραστηριότητες τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, πουλώντας ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου και κατοικίας με κόστος 25 δολάρια.

    Η Procope αφιέρωνε μεγάλο μέρος του χρόνου της στα ακίνητα, ανακατασκευάζοντας και πουλώντας περίπου 500 σπίτια στο Μπρούκλιν από το 1955 έως το 1970, σύμφωνα με τη βιογραφία της. Το περιοδικό Jet, το 1956, την έβαλε  στο εξώφυλλο του με τον τίτλο «Η οικοδόμος της Νέας Υόρκης», η «πρώτη μαύρη γυναίκα που έχτισε σπίτια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης».

    Το πρώτο σημαντικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έκλεισε η Procope ήταν με την Bedford-Stuyvesant Restoration Corporation, έναν οργανισμό ανάπτυξης της κοινότητας. Στους πρώτους πελάτες της περιλαμβάνονται ακόμη η PepsiCo και η Υπηρεσία Πληροφοριών των Η.Π.Α.

    Το σοκ των στελεχών

    Για να αναπτύξει την E.G. Bowman, πλήρωσε λιμουζίνες για να μεταφέρει τα ασφαλιστικά στελέχη από το Μανχάταν, ώστε να δουν ιδίοις όμμασι, ότι το Μπρούκλιν είχε σπίτια που άξιζε να ασφαλιστούν. Όπως αναφέρει στη βιογραφία της: «Δεν ήξεραν ότι το Bedford-Stuyvesant είχε σημαντικούς, μεσαίας τάξης ιδιοκτήτες κατοικιών, μαύρους και λευκούς, που χρειαζόταν την ασφαλιστική κάλυψη. Έπαθαν σοκ».

    Συγκέντρωσε μια βάση εταιρικών πελατών που περιλάμβανε την American Express, την Philip Morris, την Tiffany & Co., την Avon Products και την RJR Nabisco.

    Οι αναταραχές που επικράτησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έκαναν τους ασφαλιστές επιφυλακτικούς στην κάλυψη και την έκδοση συμβολαίων στις κοινότητες των μειονοτήτων. Τότε η Procope συνεργάστηκε με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Nelson Rockefeller, και τους νομοθέτες της πολιτείας για να πετύχει αυτό που έγινε γνωστό ως το FAIR (Fair Access to Insurance Requirements) Plan της Νέας Υόρκης, εξασφαλίζοντας ασφαλιστική κάλυψη στους ιδιοκτήτες κατοικιών σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος. Παρόμοια νομοθεσία έχουν υιοθετήσει περισσότερες από 24 πολιτείες.

    Ο John Procope, ο οποίος εγκατέλειψε την Amsterdam News το 1982 για να εργαστεί στην E.G. Bowman, πέθανε το 2005. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Marta Ortega: Η κόρη του ιδρυτή των Zara στο τιμόνι του ομίλου Inditex



    ΣΧΟΛΙΑ