• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Marta Ortega: Η κόρη του ιδρυτή των Zara στο τιμόνι του ομίλου Inditex

    • Bloomberg

    Marta Ortega


    Η Inditex, μητρική της αλυσίδας ένδυσης Zara, ανακοίνωσε ότι η Marta Ortega, κόρη του ιδρυτή του ισπανικού ομίλου πρόκειται να γίνει η νέα πρόεδρος του ομίλου.

    Η Marta θα αντικαταστήσει τον τωρινό πρόεδρο Pablo Isla, 57 ετών, ο οποίος παραιτείται, ανέφερε η Inditex την Τρίτη. Ο Oscar Garcia Maceiras θα αναλάβει τη θέση του CEO, αντικαθιστώντας τον Carlos Crespo, που κατέχει τη συγκεκριμένη θέση τα τελευταία δύο χρόνια.

    Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη αλλαγή σελίδας στη ηγεσία του ομίλου που κατέχει την μεγαλύτερη αλυσίδα ρούχων παγκοσμίως.  Ωστόσο, ο διορισμός ενός νέου Διευθύνοντος Συμβούλου απασχόλησε τους αναλυτές και η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε έως και 5,3%.

    «Αν και αυτή η μεταβατική φάση είχε προετοιμαστεί εσωτερικά, η αποχώρηση του Pablo Isla μπορεί να αφήσει ένα μεγάλο κενό βραχυπρόθεσμα», έγραψε ο Cedric Rossi, αναλυτής της Bryan Garnier.

    Υπήρχαν εικασίες για περισσότερο από ένα χρόνο ότι ο Isla, ο οποίος ηγήθηκε της επέκτασης της Inditex για περισσότερο από μια δεκαετία, ήθελε να αποχωρήσει. Ταυτόχρονα, η 37χρονη Marta Ortega είχε αποκτήσει σταδιακά μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον πατέρα της Amancio, ο οποίος είναι 85 ετών και κατέχει το 59% των μετοχών.

    Yπερδιπλάσια κέρδη

    Η Inditex αποτελεί έναν από τους πρώτους μεγάλους ευρωπαίους λιανοπωλητές ρούχων που κατάφερε να εμφανίσει πωλήσεις και κέρδη στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς επωφελήθηκε από την ώθηση των εργασιών της στο διαδίκτυο. Τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν το εξάμηνο έως τον Ιούλιο, ανέφερε η εταιρεία.

    Ο Isla θα παραιτηθεί μετά από 17 χρόνια στην Inditex, ενώ η Ortega θα γίνει πρόεδρος από την 1η Απριλίου.

    Ο Garcia Maceiras εντάχθηκε στην Inditex τον Μάρτιο, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε στις Banco Popular και Banco Santander.

    «Πάντα έλεγα ότι θα αφιερώσω τη ζωή μου στο να ενισχύσω την κληρονομιά των γονιών μου, κοιτάζοντας το μέλλον αλλά μαθαίνοντας από το παρελθόν», είπε η Marta Ortega σε δήλωση της.

    Η Marta Ortega τα πάει καλύτερα με τη δημοσιότητα σε σχέση με τον πατέρα της, εμφανίζεται στους λαμπερούς κύκλους των celebrities και σε μεγάλες εκδηλώσεις μόδας σε όλο τον κόσμο, σε αντίθεση με τον χαμηλών τόνων Amancio Ortega.

    Η εταιρεία δημιουργεί επίσης μια νέα επιτροπή διαχείρισης, που συγκροτείται από τους επικεφαλής των διαφορετικών εμπορικών σημάτων που εκπροσωπεί, μαζί με κάποια άλλα στελέχη, όπως ο επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού και ο οικονομικός διευθυντής.

    Αυτή η επιτροπή θα «ενισχύει» την ηγεσία της Inditex κατά τη διάρκεια της μετάβασης, είπε ο Rossi της Bryan Garnier.

    Διαβάστε ακόμη:

    Amancio Ortega: Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Zara επενδύει στον κλάδο ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ