• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Επανέρχονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο του χρυσού στα 1.800 δολάρια

    • Bloomberg


    Ράλι ανόδου σημείωσαν τα futures του χρυσού καθώς η Fed δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να συνεχίσει την παροχή ισχυρών κινήτρων προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη από την πανδημία, ενώ παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν την επανεμφάνιση των κρουσμάτων σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

    Το ασφαλές καταφύγιο κινήθηκε υψηλότερα όταν ο πρόεδρος Jerome Powell δήλωσε ότι η Fed έχει δεσμευτεί να «κάνει ότι μπορεί, για όσο διάστημα χρειάζεται», μετά την απόφαση των υπευθύνων χάραξης της πολιτικής να διατηρήσουν το επιτόκιο αναφοράς κοντά στο μηδέν, την Τετάρτη. Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι προβλέπουν τη διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν έως το 2022, και η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι θα διατηρήσει το ποσοστό αγοράς ομολόγων, τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα.

    Gold futures climb after Fed's comments on interest rates, stimulus

     

     

     

    Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 14% το 2020 καθώς τα lockdowns επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη και πυροδότησαν τη λήψη πρωτοφανών μέτρων στήριξης. Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε πτώση 6% στην παγκόσμια οικονομία φέτος, μια βαθύτερη συρρίκνωση από αυτή που είχε προβλέψει η Παγκόσμια Τράπεζα. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της Αμερικής προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, μετά τα ανησυχητικά σημάδια σε Τέξας, Φλόριντα και Καλιφόρνια.

    «Ο λόγος που η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική είναι θετική για τον χρυσό είναι ότι ασκεί πτωτική πίεση στις μακροπρόθεσμες πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. Αυτό «αυξάνει αποτελεσματικά την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που καταγράφουν κέρδη από τόκους στις ΗΠΑ».

    Τα futures ενισχύθηκαν κατά 1,7% και διαπραγματεύονταν στα 1.749,80 δολ. ανά ουγγιά στο Comex, και στα 1.742,50 δολάρια στη Σιγκαπούρη. Η spot τιμή του χρυσού ήταν κατά 0,3% πιο αδύναμη, μετά την άνοδο κατά 1,4% που σημείωσε την Τετάρτη.

    “Με τα επιτόκια να παραμένουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να φτάσει ο χρυσός στα 1.800 δολάρια”, δήλωσε ο   Dominic Schnider, επικεφαλής εμπορευμάτων και νομισμάτων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στην UBS AG, στην τηλεόραση Bloomberg.

    Πριν από τη συνάντηση της Fed αυτής της εβδομάδας, η Goldman Sachs Group Inc. προέβλεψε επίσης ότι ο χρυσός θα αυξηθεί στα 1.800 δολάρια ανά  ουγγιά σε διάστημα 12 μηνών. Αυτή η τιμή είναι υψηλότερη από τα 1.788,80 δολάρια που κατέγραψε νωρίτερα μέσα στη χρονιά το πολύτιμο μέταλλο, και αποτελούν την καλύτερη τιμή που έχει σημειώσει από το 2012.



    ΣΧΟΛΙΑ