• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΕΚΤ: 127 εκατ. ευρώ το κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα το 2018

    • Bloomberg


    Με αύξηση κερδών έκλεισε το 2018 για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χάρη στην αύξηση των εσόδων από τόκους από τα ομόλογα που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει τον πληθωρισμό και το χαρτοφυλάκιο που έχει σε δολάρια.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έφερε στα ταμεία της ΕΚΤ 820 εκατ. ευρώ, ενώ οι προμήθειες για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθαν σε 518 εκατ. ευρώ.

    Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ΕΚΤ συγκέντρωσε από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τίτλους αξίας 2,6 τρισ. ευρώ. Επίσης, έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Άλλωστε, με την Ιταλία να βρίσκεται σε ύφεση και τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης στοιχηματίζουν ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το κόστος δανεισμού πριν από το 2020.

    Το 2018, τα έσοδα από τόκους από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SMP υποχώρησαν στα 127 εκατ. ευρώ, με τη μέση περίοδο που απομένει μέχρι την ωρίμανσή τους να είναι τα 1,7 έτη.

    Σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών, το συνολικό κόστος του προσωπικού και των δαπανών διοίκησης υποχώρησε στα 515 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι Τούρκοι χάνουν την πίστη τους στην τουρκική λίρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε πώς είναι να ζεις στον ουρανοξύστη της Porsche! (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ