ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα συμβόλαια δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια διατηρούν ανοδικές θέσεις ενόψει αυστηρότερων συνθηκών προσφοράς, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα βασικά δικαιώματα εκπομπών κατέγραψαν άνοδο έως και 3,5%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023. Η τιμή του άνθρακα έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς οι κερδοσκόποι αύξησαν τα στοιχήματά τους σε ακόμη υψηλότερες τιμές, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω άνοδο.
Σύμφωνα με τον Karsten Sander Nielsen, αναλυτή αγορών στην Mind Energy, τα επενδυτικά funds παραμένουν βασικός μοχλός της ανόδου. Η ανοδική δυναμική ενισχύεται από το αναμενόμενο έλλειμμα δικαιωμάτων το επόμενο έτος, λόγω της αυστηροποίησης του ανώτατου ορίου εκπομπών και της μείωσης των δωρεάν κατανομών, ανέφερε σε έκθεσή του την Παρασκευή ο ανώτερος οικονομολόγος ενέργειας της ABN Amro Bank NV, Moutaz Altaghlibi.
Η λήξη του προηγούμενου συμβολαίου και η απουσία δημοπρασιών δικαιωμάτων τις επόμενες εβδομάδες «ενδέχεται να εξηγούν το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», σημείωσε ο Nielsen.
Ιστορικά, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εμφάνιζαν ισχυρή συσχέτιση με το φυσικό αέριο. Ωστόσο, πλέον ο άνθρακας έχει καταστεί ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών ρεύματος, καθώς το αυξανόμενο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών αποτελεί ολοένα μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού κόστους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, δήλωσε η Alina Mitreanu, ειδική σε θέματα προμηθειών στην εταιρεία συμβούλων Accenture.
Τα δικαιώματα άνθρακα για τον Δεκέμβριο του 2026 ενισχύθηκαν κατά 2,8%, στα 87,39 ευρώ ανά μετρικό τόνο, στην πλατφόρμα ICE Endex στο Λονδίνο. Η διάσπαση του επιπέδου αντίστασης των περίπου 86,30 ευρώ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για άνοδο προς τα 90 ευρώ έως το τέλος του έτους, ανέφερε σε σημείωμά του ο Tom Lord, trader της Redshaw Advisors.
Διαβάστε επίσης
ΟΟΣΑ: Προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων στην AI – Πώς συμβάλλει στην παγκόσμια Οικονομία
Ποιες «αρκούδες»; Δημοσκόπηση της BofA δείχνει μεγάλη αισιοδοξία των επενδυτών για το 2026
Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο τέλος του 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Warner Bros. Discovery: Προς απόρριψη η προσφορά της Paramount λόγω χρηματοδότησης και όρων
- Νίκος Πλακιάς: Από εδώ και πέρα η Καρυστιανού θα κρίνεται ως πολιτικό πρόσωπο και όχι ως συγγενής
- Wall Street: Πτώση 300 μονάδων για τον Dow Jones μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
- Πετρέλαιο: Βουτιά κάτω από τα 55 δολάρια για το WTI