• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Συνεχίζει το μπλόκο η Ουγγαρία

    • NewsRoom
    Βίκτωρ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

    Βίκτωρ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας


    Η Ουγγαρία με την επίμονη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν (φωτο) συνέχισε να μπλοκάρει μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαγόρευε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αναστέλλοντας ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων του ενιαίου ευρωπαϊκού μπλοκ με στόχο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμό του στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, μεταδίδει το Bloomberg.

    Μια συνάντηση των 27 της ΕΕ ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς συμφωνία, με τις συνομιλίες να αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες.

    Η πρόταση της ΕΕ επιδιώκει να απαγορεύσει το αργό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και τα διυλισμένα καύσιμα έως τις αρχές Ιανουαρίου. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία αναζητούν παρατάσεις για το πότε θα χρειαστεί να συμμορφωθούν με τα μέτρα.

    Εχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μεγαλύτερο τμήμα των κυρώσεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Το Συμβούλιο είναι ενωμένο σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του 6ου πακέτου κυρώσεων», όπως επισημαίνουν από κοινού πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ. «Απομένει ακόμα μια δουλειά για να ολοκληρώσουμε σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τους όρους πετρελαϊκού εφοδιασμού προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση πολύ ειδική σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό από ρωσικό αγωγό πετρελαίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Επαφές σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστούν στην αρχή της εβδομάδας με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων, το συντομότερο δυνατό».

    Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας στο 6ο πακέτο κυρώσεων αποτελεί το ζήτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες τροφοδοτούνται πετρέλαιο μόνο μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένη με τα δύο επιπλέον έτη (ως το τέλος του 2024) που της έχουν προταθεί για το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ανάλογη παράταση φαίνεται να ζητά και η Σλοβακία, αλλά και η Τσεχία. Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που ζητούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

    Υπενθυμίζεται, ότι αρχικός στόχος ήταν το 6ο πακέτο κυρώσεων να έχει τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 9 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής της στρατιωτικής παρέλασης της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης, η οποία τιμά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον διχασμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Τρίτη 10 Μαΐου που θα ξανασυνεδριάσουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ (COREPER),

    Αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που εισηγούνται τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.

    Ανάμεσά τους είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους.

    Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το 6ο πακέτο κυρώσεων, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον αποκλεισμό κι άλλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης του μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, Sberbank.

     «Κόκκινη γραμμή» για την Αυστρία το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο
    Στο μεταξύ, η αυστριακή υπουργός Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μιας ενδεχόμενης επιβολής εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για την «κόκκινη γραμμή» της χώρας της, της οποίας η εξάρτηση φθάνει το 80%.

    «Δεν πρέπει να στείλουμε κανένα μήνυμα προς την κατεύθυνση ενός εμπάργκο στο φυσικό αέριο, εάν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το αντέξουμε – και ούτε εμείς ούτε η Γερμανία μπορούμε να το αντέξουμε. Το εμπάργκο αερίου είναι για την Αυστρία μια σαφής κόκκινη γραμμή», δήλωσε η κυρία Σράμπεκ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

    Η αυστριακή υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υπολογίζει σε παραδόσεις αερίου από αυστριακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, παρότι η Αυστρία είναι «από τις λίγες χώρες της Ευρώπης των οποίων οι αποθηκευτικές δυνατότητες υπερβαίνουν τις ίδιες ανάγκες». Στο Χάινταχ, κοντά στο Σάλτσμπουργκ, εξήγησε, υπάρχει εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου αποκλειστικά για τις γερμανικές ανάγκες. Η εγκατάσταση ανήκει στη ρωσική Gazprom, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άδεια και «αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα», δήλωσε η κυρία Σράμπεκ.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΕ: Aναθεωρεί το σχέδιο απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου για να δώσει χρόνο στην Ουγγαρία



    ΣΧΟΛΙΑ