• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΕΕ: Aναθεωρεί το σχέδιο απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου για να δώσει χρόνο στην Ουγγαρία

    • Bloomberg
    Viktor Orban, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

    Viktor Orban, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την αναθεώρηση της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να δώσει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία έναν επιπλέον χρόνο, έως το τέλος του 2024, για να συμμορφωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του bloomberg.

    Η Τσεχική Δημοκρατία θα λάβει επίσης εξαίρεση μέχρι τον Ιούνιο του 2024, αναφέρουν οι πηγές. Όλα τα άλλα κράτη μέλη θα καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές τους μέχρι το τέλος αυτού του έτους, όπως είχε αρχικά προταθεί.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι αντιτίθεται στην αρχική πρόταση της ΕΕ για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «πυρηνική βόμβα» που έπεσε στην οικονομία της χώρας του. Είπε ότι ήθελε μια πενταετή εξαίρεση για να εφαρμόσει την απαγόρευση του πετρελαίου.

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε σε ακροατήριο στη Γερμανία την Παρασκευή ότι η εύρεση κοινού σημείου σχετικά με τις κυρώσεις για το πετρέλαιο δεν είναι εύκολη και μπορεί να διαρκέσει «μερικές ημέρες», αλλά πρόσθεσε ότι είναι σίγουρη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

    Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ από τη Μόσχα.

    Οι τρεις χώρες δεν θα επιτρέπεται να πωλούν τις προμήθειες που εισάγουν σε άλλες, σύμφωνα με τη νέα πρόταση. Η εξαίρεση της Τσεχίας μπορεί να διακοπεί εάν η λειτουργία στον Transalpine Pipeline ξεκινήσει εγκαίρως.

    Η προτεινόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου δεν θα επηρεάσει τις αγορές που προέρχονται από άλλες χώρες και διέρχονται μέσω Ρωσίας, εφόσον δεν οδηγούν σε παράκαμψη κυρώσεων, ανέφεραν οι πηγές.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, ευρωπαϊκές εταιρείες και ιδιώτες θα απαγορεύεται να παρέχουν πλοία και υπηρεσίες, όπως ασφάλειες, που απαιτούνται για τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την αναθεώρηση, αυτό το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός τριών μηνών από την έγκριση των νέων κυρώσεων, αντί για ένα μήνα, κατά τις πληροφορίες.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις αρχικές προτάσεις, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο θα ωφελούσε εταιρείες εκτός ΕΕ και θα βλάψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

    Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συζητήσουν την Παρασκευή τις αναθεωρημένες προτάσεις και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι δύσκολες και να διαρκέσουν όλη την ημέρα.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Προτείνει σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους – Στο στόχαστρο η Sberbank



    ΣΧΟΛΙΑ