• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρονιά-ρεκόρ για τις παγκόσμιες IPOs με περισσότερα από 600 δισ. δολάρια!


    Οι παγκόσμιες Αρχικές Προσφορές (ΙPOs) έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

    Μόλις 6 εβδομάδες πριν τον τέλος της χρονιάς, περίπου 2,850 επιχειρήσεις και επενδυτικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από $600 δισ. σε IPOs, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2007.

     

    Τη σκυτάλη κρατά η  startup ηλεκτρικών φορτηγών Rivian Automotive Inc., η οποία συγκέντρωσε σχεδόν 12 δισ. δολάρια στη Νέα Υόρκη αυτόν τον μήνα. Στην Ασία, η μεγαλύτερη IPO ήταν αυτή της China Telecom Corp. ύψους 54 δισ, γιουάν (8,4 δισ. δολάρια) τον Αύγουστο, ενώ η πολωνική εταιρεία παροχής θυρίδων δεμάτων InPost SA κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη, με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ με μία IPO ύψους 2,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

    Αυτές οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τις τιμές-ρεκόρ των μετοχών, καθώς η υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών παρείχε στους επενδυτές μετρητά. Παράλληλα, η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία μαζί με τα μέτρα τόνωσης βοήθησαν στην ενίσχυση των εταιρικών κερδών.

    Η άνοδος στην αγορά λιανικής πώλησης που προκάλεσε ρόλερκοστερ στις μετοχές φέτος, μαζί με την αυξημένη διάθεση των επενδυτών για τους “hot” τομείς, έχουν πυροδοτήσει ορισμένες ιλιγγιώδεις υψηλές αποδόσεις εταιρειών έπειτα από τις εισαγωγές τους. Η Rivian διπλασίασε τα κέρδη της στις πρώτες μόλις συνεδρίες ξεπερνώντας για λίγο ακόμη και την Volkswagen AG σε κεφαλαιοποίηση, ενώ η κορεάτικη SK Bioscience Co ενισχύθηκε κατά 160% στο ντεμπούτο της.

    Ωστόσο, αυτά τα απίστευτα κέρδη πυροδοτούν φόβους για μία επερχόμενη “φούσκα”. Ο S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη περισσότερο από 21 φορές πάνω του χρόνου, ενώ οι μετοχές βρίσκονται κοντά στην υψηλότερη τιμή τους από τη φούσκα του 2000.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

    ΗΠΑ: Μπλόκο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις IPO κινεζικών εταιριών

    Jessica Alba: Πλώρη για το χρηματιστήριο βάζει η εταιρεία Honest της γνωστής ηθοποιού – Στα 439 εκατ. δολάρια η IPO



    ΣΧΟΛΙΑ