• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Συνεχίζει την ανοδική του πορεία, μία ανάσα από τα υψηλά του 2012


    Ο χρυσός σημειώνει άνοδο σήμερα και διαμορφώνεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012, με τη στήριξη να προέρχεται από τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του ιού και την κίνηση της Κίνας να ενισχύσει την εποπτεία του Χονγκ Κονγκ.

    Τα περιστατικά κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές όπως η Γερμανία, η Φλόριντα, η Καλιφόρνια και το Τέξας αυξάνονται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για «μια νέα και επικίνδυνη φάση», αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόσφατο ξέσπασμα στο Πεκίνο βρίσκεται υπό έλεγχο. Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο προτεινόμενος νόμος περί εθνικής ασφάλειας θα επέτρεπε στο Πεκίνο να παρακάμψει το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, πιθανότατα αυξάνοντας τις εντάσεις με τις ΗΠΑ.

    Η τιμή του χρυσού στη spot αγορά ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,3% και διαμορφώνονταν στα 1.748,41 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαΐου, όταν οι τιμές είχαν φτάσει σε επίπεδα που είχαν να βρεθούν από το 2012. Το ασήμι και η πλατίνα επίσης σημείωσαν κέρδη, ενώ το παλλάδιο σημείωσε μικρή μεταβολή.

    Από τις αρχές του έτους η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη 15%, λαμβάνοντας ώθηση από τα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης που ελήφθησαν για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας που επλήγη από την πανδημία. Η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα φτάσει στην τιμή ρεκόρ των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η JPMorgan Chase & Co. προέτρεψε τους επενδυτές να διατηρήσουν τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό καθώς βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση μέσα στο περιβάλλον των χαμηλών αποδόσεων.

    “Οι ανησυχίες για τον Covid-19 σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη επίδραση που θα έχουν στον πληθωρισμό τα μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών παρέχουν στήριξη στον χρυσό”, επισήμανε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα της Saxo Bank A/S. Αν και κατά τα πρόσφατα κέρδη για μία ακόμη φορά είδαμε να υπάρχουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οι αγοραστές επέστρεψαν, τόνισε.

    Τα καθαρά bullish (που προβλέπουν άνοδο) στοιχήματα σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης, αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε τέσσερις εβδομάδες, ανακάμπτοντας από το χαμηλό ενός έτους, όπως έδειξαν την Παρασκευή τα δεδομένα της Commodity Futures Trading Commission.

    Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να συσσωρεύουν ETFs που επενδύουν σε χρυσό, τα οποία αύξησαν τις συμμετοχές τους κατά περίπου 30 τόνους την Παρασκευή, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ