• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσός: Νέα ώθηση στο ράλι από τον φόβο νομισματικής υποτίμησης

    xrysos


    Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2016 ετοιμάζεται να καταγράψει ο χρυσός.

    Με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να προχωρούν στη λήψη όλο και περισσότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η λάμψη του πολύτιμου μετάλλου, ως επένδυσης αξίας, γίνεται ολοένα εντονότερη.

    Η τιμή του χρυσού βρέθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2012 και μετά, όταν ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, εξέφρασε χθες την ανησυχία ότι η κρίση μπορεί να αφήσει μόνιμες ουλές στην αμερικανική οικονομία και άφησε τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα.

    Σειρά παίρνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αποφασίζει αν θα χρειαστούν και πρόσθερα μέτρα εν μέσω μιας ιστορικής κάμψης της δραστηριότητας.

    Αρχές της εβδομάδας δε, είχε προηγηθεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα.

    Η τιμή του χρυσού κάνει ράλι το 2020, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια εν μέσω πανδημίας, ενώ τα άνευ προηγουμένου νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί προκαλούν ανησυχία διότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νομισματική υποτίμηση. Οι ποσότητες που διακρατούνται σε ETFs έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, υποστηριζόμενες από τις προβλέψεις ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν κι άλλο. Ωστόσο, τον μήνα Απρίλιο, ο χρυσός συνέχισε την ανοδική πορεία του παράλληλα με άλλες επενδύσεις, όπως οι μετοχές, που ενισχύονται από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

    «Ο χρυσός είναι πιασμένος σε μια διελκυστίνδα, έχοντας στη μία πλευρά τις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο του ιού και στην άλλη τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα θα αυξηθούν διεθνώς», ανέφερε σε σημείωμά του ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής στην Oanda Corp.. «Η Fed ήταν σαφής ότι δεν έχουν τελειώσει με τις ανακοινώσεις νέων μέτρων και αυτό αναμένεται να λειτουργήσει τελικά θετικά για την πορεία της τιμής του χρυσού», προσέθετε.

    Η προθεσμιακή τιμή του χρυσού έφτασε να ενισχύεται έως 1,1% στα 1.733 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex και βρισκόταν στα 1.732,90 δολάρια ανά ουγγιά στη Σιγκαπούρη. Η τιμή άμεσης παράδοσης ήταν στα 1.714,29 δολάρια, έχοντας ενισχυθεί κατά 8,7% τον Απρίλιο. Συγκριτικά, πριν από δύο εβδομάδες, η τιμή άμεσης παράδοσης είχε φτάσει τα 1.747,36 δολάρια, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για τον χρυσό από τον Νοέμβριο του 2012.



    ΣΧΟΛΙΑ