• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χιου Γκρόσβενορ: Πώς ο χρυσός κληρονόμος του Γουεστμίνστερ θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση

    • Bloomberg

    Hugh Grosvenor


    Ο Χιού Γκρόσβενορ, ο πλουσιότερος αριστοκράτης στη Βρετανία, ήταν έφηβος όταν η τελευταία ύφεση έπληξε την παγκόσμια οικονομία το 2008.

    Ο 29χρονος έβδομος Δούκας του Γουέστμινστερ είναι κάτοχος μιας από τις παλαιότερες περιουσίες ακινήτων του κόσμου, οι οποίες χρονολογούνται πίσω τον 17ο αιώνα.

    Οι Γκρόσβενορ θεωρούνταν παραδοσιακά – και όχι άδικα – μεγιστάνες των ακινήτων. Η οικογένεια κατέχει περισσότερα από 190 στρέμματα γης στην Μπελγκράβια, μια από τις ακριβότερες και υψηλότερου κύρους περιοχές του Λονδίνου, κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς και 120 στρέμματα στην περιοχή Μέιφερ.

    Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των Γκρόσβενορ,  περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 κτίρια, μεταξύ των οποίων πολυτελή ξενοδοχεία, καταστήματα, σπίτια, γραφεία, καθώς και ολόκληρους δρόμους και πλατείες της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Επιπλέον, οι Γκρόσβενορ – που όπως είναι φυσικό διατηρούν στενούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας – έχουν υπό την ιδιοκτησία τους ακίνητα στο Κέιμπριτζ και στο Λίβερπουλ, χιλιάδες στρέμματα γης στη Σκωτία, στην Ισπανία, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σανγκάη, στη Στοκχόλμη, στο Βανκούβερ, στην Ουάσιγκτον και στο Τόκιο.

    Όμως τώρα με δεδομένο ότι η πανδημία  απειλεί για μια ακόμη χειρότερη οικονομική κρίση, οι λογαριασμοί του 29χρονου κληρονόμου υποδηλώνουν ότι πιθανότατα θα την ξεπεράσει.

    Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grosvenor Group Ltd η οποία έχει το επίθετο του, κυριαρχεί στις πλούσιες γειτονιές του Mayfair και της Belgravia στο Λονδίνο, δηλώνοντας ότι έχει τη ρευστότητα να αντέξει τις συνέπειες από το lockdown συνεχίζοντας τα αναπτυξιακά της σχέδια μόλις περάσει η πανδημία.

    Ενώ τα κέρδη εσόδων μειώθηκαν στο μισό και συγκεκριμένα στα 65,9 εκατομμύρια λίρες (82 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, τα περιουσιακά στοιχεία ακινήτων αυξήθηκαν ελαφρώς στα 7,1 δισεκατομμύρια λίρες.

    Επιπλέον, η εταιρεία επενδύει 4,9 δισεκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως – και την ίδια ώρα παραιτείται από την λήψη ενοικίου για τα 26 φιλανθρωπικά ιδρύματα τα οποία στεγάζονται σε ακίνητα της εταιρείας.

    «Η πολύ ισχυρή χρηματοοικονομική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τις κοινότητές μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, αλλά επίσης μας παρέχει το κεφάλαιο για να προωθήσουμε τα μελλοντικά μας σχέδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάρκ Πρέστον.

    Η χαμηλή μόχλευση του ομίλου – περίπου το ένα πέμπτο των ιδίων κεφαλαίων – σημαίνει ότι η οικογενειακή περιουσία δεν θα επηρεαστεί πολύ από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

    Για το 2020 έχει προταθεί μέρισμα 31 εκατομμυρίων λιρών, περίπου το ίδιο με το προηγούμενο έτος. Ο δούκας του Γουέστμινστερ είναι ο νεότερος Βρετανός δισεκατομμυριούχος που εμφανίζεται στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, μια κατάταξη των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με καθαρή αξία περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η οικογένειά του έχει ρίζες περίπου 1.000 χρόνια πίσω με έναν συγγενή του Γουλιέλμου του Α΄ της Αγγλίας, ο οποίος εισέβαλε στην Αγγλία από τη Νορμανδία το 1066.

    Ο αρχικός πλούτος της οικογένειας δημιουργήθηκε μέσω ορυχείων και ορυκτών πριν τον 17ο αιώνα, αλλά η μέχρι ως σήμερα περιουσία τους οφείλεται σε έναν γάμο του 17ου αιώνα.

    Ο πρόγονος Τόμας Γκρόσβενορ έλαβε 500 στρέμματα εκτάσεων στα δυτικά της πόλης του Λονδίνου ως προίκα από τους γονείς της 12χρονης νύφης του.

    Μπορεί να υπάρξουν κάποιες βραχυπρόθεσμες συνέπειες για τα περιουσιακά στοιχεία του Χιού Γκρόσβενορ που βρίσκονται στο Λονδίνο, αλλά αναμένεται ανάκαμψη το 2021.

    Η Λισαβόνα, η Σαγκάη, η Βιέννη και το Μονακό είναι οι μόνες κορυφαίες αγορές ακινήτων που αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη το υπόλοιπο του 2020, σύμφωνα με προβλέψεις μιας από τις πιο παλίες εταιρείες ακινήτων στον κόσμο, της Knight Frank.

    Ο Γκρόσβενορ δήλωσε ότι είχε διαθέσει ορισμένα ακίνητα στο Μέιφερ και την Μπελγκράβια σε βασικούς εργαζομένους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Προσφέρει επίσης αναβολές ενοικίου και ρυθμίσεις για ευάλωτους ενοικιαστές και εμπορικές επιχειρήσεις.

    Παρότι ο νεαρός Γκρόσβενορ γεννήθηκε μέσα σε τεράστιο πλούτο και μεγάλωσε στην έκτασης περίπου δέκα στρεμμάτων κατοικία της οικογένειας, «οι γονείς του προσπάθησαν να έχει τόσο ο ίδιος όσο και οι τρεις αδελφές του μια όσο το δυνατόν κανονική παιδική ηλικία».
    Μάλιστα, ο αποθανών (το 2016) πατέρας του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και επίμονος στο να καταφέρει ο γιος του να σταθεί ανεξάρτητος στα πόδια του. Μιλώντας για τον Χιου σε συνέντευξή του το 1993 ο δούκας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Γεννήθηκε με το μεγαλύτερο ασημένιο κουτάλι που μπορεί να έχει κανείς, αλλά δεν μπορεί να περάσει μια ζωή πιπιλώντας το».
    Η οικογένεια Γκρόσβενορ αρνήθηκε να στείλει τα τέσσερα παιδιά της σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όπου φοιτούν οι γόνοι της αφρόκρεμας της βρετανικής αριστοκρατίας, και έτσι τόσο ο Χιου όσο και οι 3 αδερφές του παρακολούθησαν δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ο νεαρός κληρονόμος φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και έπειτα στην Οξφόρδη.
    Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Γκρόσβενορ προτού ακολουθήσει τη δική του επαγγελματική πορεία.



    ΣΧΟΛΙΑ