• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Brexit: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία ΕΕ-Βρετανία – «Καλπάζει» η στερλίνα

    • Bloomberg


    Ένα βήμα πριν καταλήξουν σε συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) βρίσκονται Βρετανία και ΕΕ, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

    Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, δεν έχουν ακόμα τελειώσει, αλλά επικρατεί σχετική αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει λύση πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

    Ο στόχος, όπως δηλώνει στο πρακτορείο διπλωματική πηγή της ΕΕ, είναι οι δύο πλευρές να παρουσιάσουν το προσχέδιο μιας συμφωνίας στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ το πρωί της Τετάρτης.

    Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η στερλίνα σημείωνε νωρίτερα μεγάλη άνοδο, κερδίζοντας μέχρι και 1,2%, στα 1,2756 δολάρια που είναι και το υψηλότερο επίπεδο για το βρετανικό νόμισμα το τελευταίο τετράμηνο.

    Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει εν συνεχεία να εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη του βρετανικού κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι δύο πλευρές είχαν καταφέρει και στο παρελθόν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit, η οποία όμως απορρίφθηκε στο Λονδίνο.

    Σημειώνεται επίσης ότι κάθε παραχώρηση που θα κάνει ο Τζόνσον για να υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (Democratic Unionist Party), η στήριξη του οποίου θα είναι κρίσιμη για να περάσει η όποια συμφωνία.

    Υπενθυμίζεται πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ μαζί με το Ενωτικό Κόμμα του Άλστερ είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.



    ΣΧΟΛΙΑ