• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μπόρις Τζόνσον: Η παράσταση στον ΟΗΕ με ολίγον από Σοφοκλή, Προμηθέα και… Κέρμιτ τον βάτραχο

    • Bloomberg

    Ο Μπόρις Τζόνσον και με την γλώσσα του σώματος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ΑΠΕ)


    Σε σκηνή, όπου έδωσε τη δική του παράσταση, μετέτρεψε την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, διάσημος πλέον για τα ευφυολογήματά του.

    Είναι το σκηνικό, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες δίνουν κάθε χρόνο ένα «σόου» για το παγκόσμιο κοινό.

    Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ο πάλαι ποτέ ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, το 2009, έσκισε τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το 2012, έφτιαξε το σκίτσο μιας βόμβας για να δείξει πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση με τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν.

    Βέβαια, μετά την ταραγμένη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα έχουν κάπως σοβαρέψει…

    Αντιμέτωπος με την ενεργειακή κρίση στην χώρα του, που έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, όπως και τις ελλείψεις τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ -απόρροια του Brexit-, ο Τζόνσον ανέβηκε στο πόντιουμ νιώθοντας την ανάγκη να βγάλει έναν παθιασμένο λόγο.

    Εξάλλου, διοργανώνει τον Οκτώβριο στην Γλασκόβη συνομιλίες για το κλίμα και είναι μια πρόκληση γι’ αυτόν να πείσει τις μεγάλες οικονομίες και ταυτόχρονα τους μεγαλύτερους ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων.

    Η αγωνία για το κλίμα και ο Κέρμιτ

    Οι χώρες προσπαθούν να φτάσουν σε μια συμφωνία για σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Ωστόσο, είναι ασαφές πόσα θα καταφέρουν οι ηγέτες στην σύνοδο της Γλασκόβης COP26 με δεδομένες τις μετα-πανδημικές προσδοκίες.

    Ο Τζόνσον διάνθισε την παθιασμένη ομιλία του στον ΟΗΕ με αναφορές στον Σοφοκλή, στον Προμηθέα, αλλά και με ολίγον από Μάπετ Σόου: Είπε αντικρούοντας τον Κέρμιτ τον βάτραχο, που είχε πει ότι «δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος», πως, αντιθέτως, «είναι εύκολο να είσαι πράσινος».

    Ο Τζόνσον, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, παλαιότερα αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

    Σε πτήση προς τη Νέα Υόρκη είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους: «Δεν θα ήθελα να σας παροτρύνω, αλλά αν ψάχνατε κάποια παλαιότερα άρθρα μου, πριν από 20 χρόνια, θα βρίσκατε δικά μου σχόλια για την κλιματική αλλαγή, που δεν είναι τόσο υποστηρικτικά για τον αγώνα που δίνουμε σήμερα».

    Εμπνεόμενος, μάλιστα, από την Αντιγόνη του Σοφοκλή -που είχε πει «πολλά τα δεινά κοὐδέν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει», δηλαδή «πολλά είναι τα φοβερά, μα τίποτα φοβερότερο δεν υπάρχει απ’ τον άνθρωπο» ο Μπόρις Τζόνσον κατέληξε:

    «Τις επόμενες 40 ημέρες θα πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους φοβεροί θα είμαστε».

    Διαβάστε ακόμη:

    Νέα παρέμβαση Πλιώτα: Μόνο οι εισαγγελείς θα αποφασίζουν εάν θα συλλαμβάνονται εκπαιδευτικοί-γιατροί που μηνύονται από αρνητές του κορονοϊού

    Προς εξομάλυνση σχέσεων Γαλλίας – ΗΠΑ μετά την AUKUS: Τετ-α-τετ των ΥΠΕΞ σήμερα στην Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ