• Διεθνής πολιτική

    Προς εξομάλυνση σχέσεων Γαλλίας – ΗΠΑ μετά την AUKUS: Τετ-α-τετ των ΥΠΕΞ σήμερα στην Νέα Υόρκη

    Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν

    Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν


    Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν σήμερα στην Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν Ιβ Λεντριάν.

    Η συνάντηση έρχεται μετά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία σημειώθηκε μια πρώτη εξομάλυνση στις διμερείς σχέσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS που τάραξε τα νερά στην Ευρώπη και προκάλεσε την έκρηξη του Παρισιού.

    Μπλίνκεν και Λεντριάν είχαν χθες το βράδυ μια «καλή συζήτηση», στο περιθώριο της συνεδρίασης των κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και «αναμένουμε ότι θα έχουν εκ νέου μια σύντομη συνάντηση, διμερώς σήμερα» ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Η οργή της Γαλλίας ήταν τέτοια που την περασμένη εβδομάδα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον, αντιδρώντας έντονα στην απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει διμερή σύμβαση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και επιλέγοντας να αποκτήσει αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αντ’ αυτών.

    Μετά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Γάλλο πρόεδρο ο Γάλλος πρεσβευτής θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη βαθιά δέσμευση της Γαλλίας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

    «Donnez moi un break»

    Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον έβαλε τη δική του… πινελιά στον διπλωματικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, καλώντας το Παρίσι να «μαζευτεί» και να κάνει τη χάρη στις συμμάχους ΗΠΑ και Αυστραλία.

    Σε δηλώσεις που έκανε μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον είπε σε δημοσιογράφους:

    «Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να ‘prenez un grip’ (σ.σ. να μαζευτεί) σχετικά με όλο αυτό, ‘donnez-moi un break’, διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια» είπε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μακρόν και Μπάιντεν συμφώνησαν για την ανάγκη «ανοιχτών συνεννοήσεων» – Επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρέσβης

    Μπόρις Τζόνσον προς Παρίσι για την κρίση των υποβρυχίων: «Ξεκολλάτε»



    ΣΧΟΛΙΑ