• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Ελλάδα κλείνει το μάτι στους ξένους επενδυτές με «flat tax» 100.000 ευρώ

    • Bloomberg


    Η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές, εισάγοντας έναν σταθερό φόρο (flat tax) 100.000 ευρώ για όσους επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στη χώρα

    Το πρόγραμμα του “non-dom” (του μη-κάτοικου) είναι μέρος της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει επίσης χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης για τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά και εφάπαξ φόρο 15% στα δικαιώματα προαίρεσης για την αγορά μετοχών.

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύει σε ανάπτυξη 2,8% για το επόμενο έτος, επίπεδο που οι πιστωτές και άλλα ιδρύματα θεωρούν αισιόδοξο.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ξεμπλοκάρει την επένδυση ορόσημο στο Ελληνικό, έδωσε άδειες στην Eldorado Gold Corp. για να επενδύσει στο βόρειο τμήμα της χώρας και σχεδιάζει να εφαρμόσει γρήγορα το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

     

    Still Struggling

    Ωστόσο, η χώρα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την εικόνα της, φιλικής προς τις επιχειρήσεις, χώρας. Η μεγαλύτερη πρόκληση: η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου βρίσκονται στο 20,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πριν από την κρίση του χρέους της χώρας και η κυβέρνηση προβλέπει σήμερα 13,1% του ΑΕΠ για το 2020.

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι επενδυτές που επιλέγουν να μετοικήσουν στην Ελλάδα θα πληρώσουν τον ενιαίο φόρο 100.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Θα πρέπει να βρίσκονται στη χώρα τουλάχιστον 183 ημέρες το χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει το σχέδιο. Θα πρέπει επίσης να επενδύσουν 500.000 ευρώ στην εθνική οικονομία κατά τα πρώτα τρία χρόνια ως κάτοικοι. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 15 χρόνια.

    Οι επενδυτές που τοποθετούν 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα έχουν μείωση κατά το ήμισυ στη φορολογική τους επιβάρυνση. Οι επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ θα μειώνουν το όριο φορολόγησης στα 25.000 ευρώ. Επίσης, θα προβλέπεται ρήτρα που θα προστατεύει τους επενδυτές αυτούς από τις πολιτικές αλλαγές που μπορεί να φέρουν μελλοντικές κυβερνήσεις.

    Μια ξεχωριστή πρόταση που αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα προβλέπει εφάπαξ φόρο 15% για την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης, αντί να τα φορολογεί ως εισόδημα και μετά την απονομή τους.

    Το σχέδιο στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, στη μείωση της φορολογίας σε ανώτερα διοικητικά στελέχη και στην παροχή κινήτρων για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, με παράλληλη μείωση της διαρροής εγκεφάλων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ