• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Επιστολή Μητσοτάκη-Τουσκ στη Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας

    • Bloomberg

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Ντόναλντ Τουσκ


    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και το Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ ζήτησαν από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να ηγηθεί μίας προσπάθειας για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κοινή επιστολή κάνει λόγο για ένα «εμβληματικό πρόγραμμα», με την Φον Ντερ Λάιεν να εγκωμιάζει την ιδέα σε ανάρτησή της στο Χ.

    «Η Ελλάδα και η Πολωνία ζητούν από την ΕΕ να δημιουργήσει κοινή αντιπυραυλική άμυνα.

    Η Ουκρανία διεξάγει έναν πόλεμο ελευθερίας ενάντια στην καταπίεση. Η Ουκρανία μάχεται για τις αξίες μας. Ας συνεχίσουμε λοιπόν να στηρίζουμε την Ουκρανία και ας ενισχύσουμε ταυτόχρονα την άμυνά μας.  Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και κοινά σχέδια

    Όπως μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα όπως προτείνεται από @kmitsotakis & @donaldtusk», ανέφερε στην ανάρτησή της.

    Η πρωτοβουλία των δύο ηγετών

    Οι δύο ηγέτες ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

    Το δημοσίευμα του Bloomberg, υπενθυμίζει ότι Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον περασμένο Απρίλιο.

    Και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τον Φεβρουάριο κοινή επιστολή υποστήριξης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της υποψηφιότητας της φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανοίξει το δρόμο για συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών αναφορικά με την ενίσχυση της κοινής άμυνας τους.

    Αυτή την εβδομάδα, τα κράτη μέλη έδωσαν επίσης το πράσινο φως σε ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τον περασμένο Μάρτιο το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες και αναμένουν την έκθεση της Επιτροπής που θα παρέχει συγκεκριμένες δυνατότητες χρηματοδότησης.

    Με την πρόταση των Μητσοτάκη και Τουσκ, η ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα, θα είναι σε θέση να προστατεύσει τον κοινό εναέριο χώρο της ΕΕ από αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

    «Η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός μεγάλου ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού έργου θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει σε επίπεδο αυτοάμυνας», αναφέρει η επιστολή σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η Πολωνία δαπάνησε το 2023 το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνά της και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις ΗΠΑ είναι οι τρεις χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες στο πλαίσιο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

    «Μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα θα λειτουργούσε ως καταλύτης και μοχλός για την περαιτέρω αναβάθμιση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας και των συνεργασιών σε κοινά έργα», ανέφεραν οι δύο ηγέτες σύμφωνα με το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Xavier Niel: Τα σχέδια του Γάλλου μεγιστάνα για την εξαγορά της Millicom

    Zhang Jindong: Πώς έχασε την Ίντερ και 6 δισ. δολάρια μέσα σε λίγα χρόνια

    BuzzFeed: Εκτόξευση για τη μετοχή μετά την είσοδο πρώην υποψηφίου για το «χρίσμα» των Ρεπουμπλικανών



    ΣΧΟΛΙΑ