• Business

    Zhang Jindong: Πώς έχασε την Ίντερ και 6 δισ. δολάρια μέσα σε λίγα χρόνια

    Zhang Jindong, ιδρυτής της Suning και πρώην ιδιοκτήτης της Ίντερ Μιλάν


    Η ανατροπή στην ιδιοκτησία της Ίντερ Μίλαν, με την Oaktree Capital Management να αναλαμβάνει εν μια νυκτί τον ποδοσφαιρικό σύλλογο, άφησε το πρώην αφεντικό της, τον Κινέζο επιχειρηματία Zhang Jindong με περιουσία κοντά στο μηδέν.

    Το 2016, ο Jindong είχε αξία περίπου 6 δισ. δολάρια. Τότε είχε αποφασίσει να αγοράσει το 70% της ποδοσφαιρικής ομάδας, ενώ ήδη έτρεχε έναν κολοσσό λιανικού εμπορίου στη γενέτειρά του.

    Η Suning Holdings Group μπορεί να μην ήταν τόσο γνωστή στη Δύση, όσο η Alibaba του Jack Ma ή η Evergrande του Hui Ka Yan, αλλά ο Zhang ανήκε στην κατηγορία της ελίτ της Κίνας και μοιραζόταν τις ίδιες φιλοδοξίες με τους άλλους επιχειρηματίες.

    Η εξαγορά της Ίντερ θα αναδείκνυε το προφίλ του ομίλου, ο οποίος ενδιαφερόταν να επεκταθεί εκτός των συνόρων της Κίνας.

    Η πτώση

    Η διαχείριση της ομάδας όμως αποδείχθηκε υπερβολικά δαπανηρή για τον Zhang, ο οποίος άρχισε να δανείζεται αφειδώς, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη της Κίνας είχε πάρει την κάτω βόλτα.

    Μετά από μια αποτυχημένη επένδυση σε μια θυγατρική της Evergrande και την παράλληλη πτώση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο για την εταιρεία του, η Suning βρέθηκε στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα χρέος ύψους 395 εκατομμυρίων ευρώ προς την Oaktree.

    Η απώλεια της Ίντερ, οδήγησε τον Zhang στον να εξαφανιστεί από τον δείκτη  Bloomberg Billionaires Index, καθώς φαίνεται να έχασε και το τελευταίο περιουσιακό του στοιχείο.

    Ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας

    Ο Zhang, ορφανός από γονείς,  μεγάλωσε στην ανατολική πόλη Nanjing της Κίνας.

    Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο με πτυχίο στην κινεζική λογοτεχνία, άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος σε μια κρατική εταιρεία και παράλληλα άνοιξε μία καφετέρια για επιπλέον εισόδημα.

    Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το εμπόριο κλιματιστικών, κι έφτασε λίγα χρόνια μετά να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία οικιακών συσκευών.

    Μέχρι το 2015, είχε πετύχει να έχει περιουσία που ξεπέρναγε τα 11 δισ. δολάρια.

    Στη συνέχεια όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον επιτυχημένο επιχειρηματία.

    Οι πωλήσεις άρχισαν να πέφτουν, ο ανταγωνισμός αυξανόταν και το κρατικό πακέτο διάσωσης που έλαβε ο όμιλος ύψους 1,2 δισ. δολαρίων δεν κατάφερε να σώσει την εταιρεία.

    Η περίπτωση της Ίντερ

    Παρά τις δυσκολίες, η Ίντερ, αξίας 1.1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Sportico, παρέμενε το πιο ελκυστικό περιουσιακό του στοιχείο.

    Ο γιος του βρισκόταν στην προεδρία της ομάδας, η οποία χάρισε μεγάλες νίκες και διακρίσεις στους οπαδούς της, ύστερα από πολλά χρόνια, που αδυνατούσε να βρει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων ομάδων.

    Οι ποδοσφαιρικές επιτυχίες δεν πήγαιναν χέρι-χέρι με τις οικονομικές, καθώς η Suning, αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα της ομάδας.

    Αναγκάστηκε να πάρει δάνειο με επιτόκιο 12% από την Oaktree και παρά τις διαπραγματεύσεις με την Pacific Investment Management για αναχρηματοδότηση του χρέους, δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την αποπληρωμή του δανείου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ίντερ Μιλάν: Η αλλαγή στη διοίκηση και μία ιστορία χρεών και ανατροπών

    Αλλάζει χέρια η Ίντερ Μιλάν – Νέος ιδιοκτήτης η Oaktree Capital Management

    Ίντερ: Εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή του χρέους των 400 εκατ. ευρώ στην Oaktree



    ΣΧΟΛΙΑ