• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Απτόητος ο χρυσός βαδίζει προς τα 2.000 δολάρια


    Ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τον αντίκτυπο της νέας προσέγγισης της Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, με μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

    Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell είπε ότι η Fed θα επιδιώξει πληθωρισμό που θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2% σε βάθος του χρόνου, ένα βήμα που συνεπάγεται ότι θα επιτρέψει την υπέρβαση των κερδών των τιμών. Σημείωσε επίσης ότι «εάν πρόκειται να αυξηθούν υπερβολικά οι πληθωριστικές πιέσεις ή αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο μας», η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει.

    Gold climbs as investors weigh Fed's comments on inflation

    Η τιμή του χρυσού ταλαντεύτηκε έντονα την Πέμπτη, ενώ βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες επεξεργάζονταν νέα μέτρα τόνωσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομίες.

    Η spot τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε κατά 0,6% και διαμορφώθηκε στα 1.941 δολάρια νωρίτερα. Την Πέμπτη η τιμή του σημείωσε βουτιά μέχρι και 2,3% και στην συνέχεια κατέγραψε άνοδο 1,1%.

    Η μετατόπιση της Fed να αφήσει τον πληθωρισμό και την απασχόληση να κινηθούν υψηλότερα, μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά για τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του χρυσού.

    Αρχικά ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανακοίνωση για στόχο πληθωρισμού στο 2% κατά μέσο όρο σε βάθος χρόνου, ωστόσο σύντομα βρέθηκε σε πτωτική τροχιά όταν παρατήρησαν ότι η υπέρβαση του πληθωρισμού μπορεί να είναι μέτρια”, υποστήριξε ο Edward Moya, αναλυτής αγορών στην Oanda Corp., σε σημείωμα του.

    «Ενώ η Fed θα χρειαστεί πιθανώς να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων για να στηρίξει την οικονομία, δεν υπήρξαν σημάδια ότι αυτό θα συμβεί σύντομα”, δήλωσε ο Moya. «Η διαδρομή του χρυσού προς την καταγραφή νέων υψηλών θα συνεχιστεί, απλά θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να φτάσει εκεί”.



    ΣΧΟΛΙΑ