• Οικονομία

    Πάουελ (Fed): Αλλαγή στρατηγική της Τράπεζας – Ισχυρή αγορά εργασίας χωρίς ξέσπασμα του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Την νέα πιο ευέλικτη στρατηγική της τράπεζας, η οποία θα προσπαθεί να αποφύγει την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις τιμές των προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τζερομ Πάουελ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve.

    Ο επικεφαλής της Fed, αποκάλυψε τις αλλαγές αυτές στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, το οποίο φέτος πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας.

    Ειδικότερα, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι αλλαγές στην στρατηγική της τράπεζας αντανακλούν τα διδάγματα που η Fed πήρε τα τελευταία χρόνια για το πώς ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρά την υποχώρηση της ανεργίας ακόμα και κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

    «Αντανακλά την άποψη μας ότι μία ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί, χωρίς να προκαλέσει ένα ξέσπασμα του πληθωρισμού», ανέφερε ο Πάουελ.

    «Η Επιτροπή επιδιώκει να πετύχει πληθωρισμό που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 2% σε βάθος χρόνου, και σε αυτό το πλαίσιο κρίνει ότι μετά από περιόδους με πληθωρισμό κάτω από το 2%, η κατάλληλη νομισματική πολιτική πιθανότατα θα επιδιώκει να πετύχει πληθωρισμό πάνω από το 2% για κάποια περίοδο», αναφέρει η Fed σε σχετική ανακοίνωση.

    Με άλλα λόγια, η Fed δηλώνει ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια της απλά με βάση την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, αλλά αντίθετα θα περιμένει να δει στοιχεία ότι ο πληθωρισμός είναι στον επίσημο στόχο του 2% ή το έχει ξεπεράσει.

    Ο Πάουελ διευκρίνισε πάντως ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα δεσμευτεί σε «μία συγκεκριμένη μαθηματική φόρμουλα που θα ορίζει αυτόν τον μέσο όρο», χαρακτηρίζοντας την αλλαγή της στρατηγικής ως μια «ευέλικτη μορφή για τη θέσπιση του στόχου για τον πληθωρισμό».



    ΣΧΟΛΙΑ