• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Aνατροπή! Θύμα της πανδημίας το super deal εξαγοράς της Tiffany από τον μεγιστάνα της Louis Vuitton;

    • Bloomberg
    Louis Vuitton: Αύξησε την προσφορά για την εξαγορά της Tiffany & Co. στα 15,7 δισ. δολάρια


    Βουτιά σημειώνουν οι μετοχές της εταιρείας Tiffany & Co. μετά το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Women’s Wear Daily που αναφέρει ότι η συμφωνία των 16 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας κοσμημάτων από τον όμιλο Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) είναι αβέβαιη λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

    Μέλη του ΔΣ του γαλλικού κολοσσού πολυτελών ειδών κανόνισαν να συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν την σχεδιαζόμενη εξαγορά, αναφέρει το WWD, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Τα στελέχη του ομίλου ανησυχούν για την πανδημία που έχει επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για τις πρόσφατες αναταραχές στη χώρα ενάντια στην αστυνομική βία, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό μόδας. Επίσης εξέφρασαν φόβους σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας Tiffany να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις στο τέλος της συναλλαγής.

    Οι μετοχές της Tiffany υποχώρησαν κατά 8,9% στα 117,03 δολάρια την Τρίτη, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το 2015. Η μετοχή της LVMH, η οποία συμφώνησε να πληρώσει 135 δολάρια ανά μετοχή για να εξαγορά την Tiffany, σημείωσε ελάχιστη μεταβολή στην αγορά του Παρισιού.

    Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

    “Φαντάζομαι ότι είναι φυσιολογικό η LVMH να συζητά εσωτερικά την προτεινόμενη εξαγορά της Tiffany – δεδομένου του μεγέθους της συμφωνίας, της κατάστασης με τον Covid-19 και της πρόσφατης κοινωνικής αναταραχής στις ΗΠΑ», έγραψε ο Luca Solca, αναλυτής στο Sanford C. Bernstein. «Τούτου λεχθέντος, η εξαγορά της Tiffany θα παρείχε μια μοναδική στρατηγική ευκαιρία στην LVMH, ενισχύοντας τη θέση της στα επώνυμα κοσμήματα.»

    Ο Solca τόνισε ότι παραμένει “ανοιχτό το ερώτημα” εάν η LVMH θα προσπαθούσε να επαναδιαπραγματευτεί καλύτερους όρους. Η Tiffany έχει σημειώσει πτώση 12% από τότε που η γαλλική εταιρεία συμφώνησε να την εξαγοράσει, τον Νοέμβριο. Η συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί στα μέσα του τρέχοντος έτους.

    Η οικονομική επίπτωση από την πανδημία έχει διαταράξει ή εκτροχιάσει μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας της L Brands Inc. να πουλήσει το μερίδιο πλειοψηφίας της Victoria’s Secret στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Sycamore Partners. Εάν η συμφωνία LVMH-Tiffany καταρρεύσει, θα είναι η μεγαλύτερη, μέχρι τώρα, συμφωνία που δεν ολοκληρώνεται λόγω του ιού.

    Ο ιστότοπος της εταιρείας κοσμημάτων με έδρα την Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι από την 1η Ιουνίου, τα καταστήματά της είναι προσωρινά κλειστά μέχρι νεωτέρας. Η πανδημία επηρέασε επίσης την ικανότητα της εταιρείας να προσφέρει ταχείες αποστολές. Τα καταστήματα έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου λόγω του lockdown.

    Οι επιπτώσεις της πανδημίας

    Η προγραμματισμένη εξαγορά της LVMH έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών σεναρίων όσον αφορά την εξέλιξη της, μετά την αλλαγή που επέφερε η πανδημία στις συνήθειες των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

    Για τη γαλλική εταιρεία, η συμφωνία είχε αρχικά στρατηγική σημασία: Η απόκτηση της Tiffany με έδρα τις ΗΠΑ θα βοηθούσε τον ιδιοκτήτη της Louis Vuitton να ανταγωνιστεί τον όμιλο Richemont, που κατέχει την Cartier, και θεωρείται κυρίαρχος στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων. Αλλά καθώς οι Αμερικανοί περιορίζουν τις δαπάνες σε πολυτελή προϊόντα και τα καταστήματα λιανικής κλείνουν προσωρινά τις πόρτες τους, η αυξανόμενη έκθεση στην αγορά των ΗΠΑ δεν είναι πλέον το ίδιο ελκυστική όπως την περίοδο κατά την οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία, τον περασμένο Νοέμβριο.

    Πριν από το lockdown, η εταιρεία Tiffany, με ιστορία 183 ετών, αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει την χαλάρωση της διεθνούς τουριστικής κίνησης και τις αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ. Στις Η.Π.Α., η διοίκηση της προσπάθησε να προσελκύσει νεότερους πελάτες, αν και οι πωλήσεις αργούσαν να ανακάμψουν. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Alessandro Bogliolo, έθεσε την Κίνα σε προτεραιότητα, θεωρώντας τη συγκεκριμένη αγορά ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ