• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κίνηση-ματ στην Υγεία από Amazon, Berkshire, JPMorgan

    • Bloomberg
    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Οι κολοσσοί Amazon.com Inc., Berkshire Hathaway Inc. του Warren Bauffet και JPMorgan Chase & Co. κάνουν την έκπληξη! Οι τρεις εταιρίες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν για να προσφέρουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους εργαζομένους τους στις ΗΠΑ με μεγαλύτερη διαφάνεια και με χαμηλότερο κόστος.

    Συγκεκριμένα, δρομολογούν τη δημιουργία μίας νέας ανεξάρτητης εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με δήλωσή τους. Η αρχική σκέψη είναι να εστιάσουν στις τεχνολογικές λύσεις για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης “με λογικό κόστος”.

    Η είδηση αυτή επηρέασε αρνητικά τις μετοχές του κλάδου υγείας στις ΗΠΑ. Η Express Scripts Holding Co. και η CVS Health Corp., οι οποίες δραστηριοποιύνται στο συγκεκριμένο χώρο και έχουν σημαντικά μερίδια αγοράς, είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν απώλειες στην έναρξη των συναλλαγών, όπως και οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών του κλάδου υγείας.

    Οι επιχειρήσεις του κλάδου υγείας βλέπουν με έντονο προβληματισμό την προοπτική ανταγωνισμού με την Αmazon έδώ και αρκετούς μήνες. Παρά το γεγονός ότι η νέα εταιρία θα δημιουργηθεί από την Amazon, τη Berkshire και τη JPMorgan και θα εστιάζει μόνο στο προσωπικό τους, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς ως το πρώτο μεγάλο βήμα της Amazon στον κλάδο.

    O Warren Buffett
    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη εκτιμάται ότι αντιπροσώπευσαν περίπου το 18% της οικονομίας των ΗΠΑ πέρυσι, πολύ περισσότερο από ότι ισχύει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Παρά τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους, οι μελέτες δείχνουν ότι οι γιατροί και τα νοσοκομεία των ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν υπερβολικά πολλές υπηρεσίες για περίθαλψη.

    Σε μια έρευνα για τις προοπτικές των γιατρών που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό PLOS One, η μέση εκτίμηση ήταν ότι το 20% της ιατρικής περίθαλψης που παρέχονταν δεν ήταν απαραίτητη, περιλαμβάνοντας περίπου 1/4 των εξετάσεων που είχαν γίνει, 1/5 των συνταγών που γραφτεί και περισσότερες από μία στις 10 ιατρικές διαδικασίες.

    “Η συνεργασία τριών από τους κορυφαίους οργανισμούς παγκοσμίως σε αυτή τη νέα και πρωτοποριακή κίνηση, αναμένεται να οδηγήσει στην αξιοποίηση και των συνδυασμό των δυνατοτήτων και των πόρων τους προκειμένου να προχωρήσουν σε μία νέα προσέγγιση αυτού του τόσο κρίσιμου θέματος” αναφέρει η δήλωση στο Bloomberg.

    Η κοινή τους προσπάθεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού της, επισημαίνουν οι εταιρίες. Η προσπάθεια βρίσκεται υπό την αιγίδα του Todd Combs, επενδυτικού συμβούλου της Berkshire Hathaway, του Marvelle Sullivan Berchtold, γενικού διευθυντή της JPMorgan Chase και του Beth Galetti, αντιπροέδρου της Amazon.

    Η διοικητική ομάδα, η τοποθεσία της έδρας και άλλες λειτουργικές λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα εταιρία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

    Amazon CEO, Jeff Bezos

    Σημειώνεται ότι η Amazon, η Berkshire και η JPMorgan είναι από τους μεγαλύτερους ιδιώτες εργοδότες στις Η.Π.Α., με συνολικά 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους. Παράλληλα περιλαμβάνονται στις εταιρίες με τη μεγαλύτερη αξία, αφού η συνολική χρηματιστηριακή τους αξία ανέρχεται στα 1,6 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που του Bloomberg.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ