• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς ο Τραμπ «διέγραψε» 5 δισ. από την περιουσία των ιδρυτών της Xiaomi

    • Bloomberg

    Lei Jun


    H απροσδόκητη κίνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσθέσει στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, την κινεζική Xiaomi είχε μεγάλο κόστος για τους βασικούς μετόχους της.

    Ο Lei Jun, συν-ιδρυτής της κατασκευάστριας smartphone που άρχισε να δραστηριοποιείται πριν από μια δεκαετία, έχασε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η μετοχή της υποχώρησε έως και 13%, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Ο Lin Bin, αντιπρόεδρος της εταιρείας, έχει χάσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία τουλάχιστον πέντε ακόμη δισεκατομμυριούχων μετόχων της επιχείρησης, έχει επίσης μειωθεί.

    Xiaomi CEO Lei Jun Attends Redmi Smartphone Product Launch
    Lei Jun, CEO Xiaomi

    Ενώ ο τομέας τεχνολογίας της Κίνας έχει πληγεί από τον αυξημένο κυβερνητικό έλεγχο του κράτους και από την ένταξη αρκετών εταιρειών στις “μαύρες λίστες” του Τραμπ, η Xiaomi ευδοκιμούσε.

    Η εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο, ξεπέρασε τις πωλήσεις smartphone της Apple το τρίτο τρίμηνο και πήρε μερίδιο αγοράς από την Huawei Technologies, η οποία καταστράφηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

    Οι μετοχές της Xiaomi έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ μόλις την περασμένη εβδομάδα, και τον Δεκέμβριο η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, επιτυγχάνοντας τελικά τον στόχο που είχε θέσει κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2018.

    Όμως, η τελευταία επίθεση από την κυβέρνηση του Τραμπ την οδήγησε και πάλι κάτω από αυτά τα επίπεδα. Η κίνηση ξάφνιασε τους επενδυτές επειδή οι προηγούμενες απαγορεύσεις επικεντρώθηκαν σε κινεζικές εταιρείες με στρατιωτικούς δεσμούς και στρατηγική αξία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η Xiaomi είπε ότι δεν ανήκει ούτε ελέγχεται από τον στρατό της χώρας. 

    Ο Lei, ο οποίος κατέχει περισσότερο από το 1/4 της Xiaomi, έχει τώρα περιουσία 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια όταν οι μετοχές έφτασαν στο ιστορικό υψηλό τους την περασμένη εβδομάδα, ενώ η περιουσία του Lin ανέρχεται στα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Lei κατά την έναρξη του νέου έτους ήταν ο τέταρτος πλουσιότερος μεγιστάνας τεχνολογίας της Κίνας, ακριβώς πίσω από τον Jack Ma, του οποίου η περιουσία έχασε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Οκτωβρίου λόγω του αυξημένου κυβερνητικού ελέγχου της αυτοκρατορίας του.

    Διαβάστε ακόμα:

    Bernard Arnault: Γιατί η πώληση της Carrefour θα ζημιώσει τον μεγιστάνα της Louis Vuitton

    Σημαντικό deal για την Σακίρα: Πούλησε τα δικαιώματα 145 τραγουδιών της στην Hipgnosis Songs Fund

    SoftBank: Πούλησε μετοχές της Uber αξίας 2 δισ. δολαρίων – Το επόμενο στοίχημα της εταιρείας

     Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ