• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αλουμίνιο: Σε υψηλό δεκαετίας εκτινάχθηκε η τιμή του μετά το πραξικόπημα στη Γουινέα

    • Bloomberg


    Το αλουμίνιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι πολιτικές αναταραχές στη Γουινέα πυροδότησαν ανησυχίες για την προμήθεια της πρώτης ύλης που απαιτείται για την κατασκευή του μετάλλου.

    Μια στρατιωτική μονάδα κατέλαβε την εξουσία στη χώρα, με τον αρχηγό των ειδικών δυνάμεων, τον συνταγματάρχη Mamady Doumbouya, να παροτρύνει τον στρατό να τον υποστηρίξει. Αυτό ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές αλουμινίου τη Δευτέρα -οι τιμές στο Λονδίνο σημείωσαν νέο υψηλό 10 ετών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006- καθώς η πολιτική αστάθεια αυξάνει την πιθανότητα διακοπής των αποστολών βωξίτη από τον βασικό παγκόσμιο προμηθευτή.

    Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο κατά περίπου 40% φέτος στο Λονδίνο, καθώς τα μαζικά παγκόσμια μέτρα τόνωσης αύξησαν τη ζήτηση, την ώρα που στα μεταλλουργεία της Κίνας, του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως, προσπαθούσαν να διατηρήσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια μιας εποχικής κρίσης ισχύος. Παράλληλα, το Πεκίνο προσπαθεί να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα στη χώρα.

    Ο βωξίτης είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλουμίνας, η οποία μετατρέπεται μετά από επεξεργασία σε αλουμίνιο, και η Γουινέα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των κινεζικών εισαγωγών.

    Η αγορά “μπορεί να κλονιστεί σοβαρά” από την κατάσταση αυτή, δήλωσε ο ιδρυτής της United Co. Rusal, Oleg Deripaska, στην Telegram. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 14% στο Χονγκ Κονγκ και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

    Οι ανησυχίες των επενδυτών

    Η τιμή του μετάλλου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ενισχύθηκε μέχρι και κατά 1,8%, στα 2.775,50 δολάρια ανά τόνο, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο 2011.

    Στην Κίνα τα futures εκτινάχθηκαν νωρίτερα κατά 3,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2006, πριν τελικά περιορίσουν τα κέρδη στο 2,2%.

    «Οι επενδυτές ανησυχούν δεδομένου ότι η Κίνα αγοράζει ένα μεγάλο τμήμα βωξίτη από τη Γουινέα», αν και δεν έχουν υπάρξει ακόμη αναφορές για διαταραχές και η έκταση των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης, δήλωσε ο Xiong Hui, επικεφαλής ανάλυσης για το αλουμίνιο στην Beijing Antaike Information Development.

    Η Aluminium Corp. της Κίνας, ο μεγαλύτερος παραγωγός, ο οποίος πραγματοποιεί ένα έργο βωξίτη στη Γουινέα, δήλωσε ότι όλες οι δραστηριότητες της εξελίσσονται ομαλά και ότι διαθέτει άφθονα αποθέματα βωξίτη στα εργοστάσιά της στην Κίνα. Οι μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν έως και 10%.

    Top Source

    Αυξημένος έλεγχος στο Πεκίνο

    Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής στην επαρχία Guangxi της Κίνας, η οποία αναστατώνει περαιτέρω την αγορά, δήλωσε ο Hui.

    Η βιομηχανία αλουμινίου έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο στο πλαίσιο της μείωσης της ρύπανσης στο Πεκίνο.

    Η Κίνα παράγει περίπου το 60% του παγκόσμιου συνόλου, και το μέταλλο αποδεσμεύεται από τα κρατικά αποθέματα προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση.  Η χώρα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές, μια σπάνια εξέλιξη που εξαντλεί τις παγκόσμιες προμήθειες του μετάλλου που συνήθως υπήρχε σε αφθονία.

    Το αλουμίνιο, που χρησιμοποιείται σε όλα, από ανταλλακτικά αυτοκινήτων έως κουτάκια ποτών και οικιακές συσκευές, είχε αρνητική πορεία στις αρχή της πανδημίας, αλλά τώρα το ενδιαφέρον για το μέταλλο έχει αναζωπυρωθεί, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών και η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτουν. Μακροπρόθεσμα, το μέταλλο πρόκειται να επωφεληθεί από τη χρήση του σε ηλεκτρικά οχήματα και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Το ράλι της τιμής του μετάλλου αποτελεί τεράστια έκπληξη για τους παραγωγούς που μαστίζονταν από τις αδύναμες τιμές επί σειρά ετών και συχνά αντλούν το μέταλλο με απώλειες.

    Ωστόσο, τα κέρδη του περασμένου έτους πυροδοτούν περαιτέρω τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς οι κατασκευαστές προσπαθούν όλο και περισσότερο να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ