• Διεθνής πολιτική

    Αντιφατικές πληροφορίες για πραξικόπημα στη Γουινέα – Εγκλωβισμένοι στη χώρα ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και του ΠΑΣ Γιάννινα

    • NewsRoom

    Μεντί Καμαρά


    Οι ειδικές δυνάμεις της Γουινέας υποστήριξαν σήμερα ότι συνέλαβαν τον πρόεδρο της χώρας Άλφα Κοντέ και «κατήργησαν» τους θεσμούς, σε βίντεο που έστειλαν σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το πρακτορείοReuters μετέδωσε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τον πρόεδρο Άλφα Κοντέ να είναι κρατούμενος των ειδικών δυνάμεων.

    Πάντως η κατάσταση στην αφρικανική χώρα παραμένει συγκεχυμένη, καθώς από την πλευρά του το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως απώθησε την επίθεση των ανδρών των ειδικών δυνάμεων εναντίον του προεδρικού μεγάρου.

    «Αποφασίσαμε αφού συλλάβαμε τον πρόεδρο, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή μαζί μας (…) να καταργήσουμε το ισχύον Σύνταγμα, να καταργήσουμε τους θεσμούς· αποφασίσαμε επίσης να διαλύσουμε την κυβέρνηση και να κλείσουμε τα σύνορα, στο έδαφος και στον αέρα», αναφέρει ένας ένστολος και οπλισμένος πραξικοπηματίας στη δήλωσή αυτή, η οποία κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έχει μεταδοθεί από την εθνική τηλεόραση.

    Στο βίντεο που διένειμαν οι πραξικοπηματίες  εικονίζεται ο πρόεδρος Κοντέ να βρίσκεται στα χέρια τους. Τον ερωτούν αν υπέστη κακομεταχείριση και ο Άλφα Κοντέ, ο οποίος φοράει παντελόνι τζιν και πουκάμισο και κάθεται σ’ έναν καναπέ, αρνείται να τους απαντήσει. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως «οι εξεγερμένοι έσπειραν το φόβο» στο Κονακρί πριν κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο, όμως «η προεδρική φρουρά, υποστηριζόμενη από τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας, συγκράτησαν την απειλή και απώθησαν την ομάδα των επιτιθεμένων».

    Την ίδια ώρα, πάντως, αναβλήθηκε ο αγώνα μεταξύ της Γουινέας και του Μαρόκου για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, που ήταν προγραμματισμένος για αύριο (6/9) στο Κονακρί, όπως ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

    Στην εθνική ομάδα της Γουινέας βρίσκονται δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ο Μαντί Καμαρά και ο Αγκιμπού Καμαρά, καθώς και ο Μαμαντού Κανέ, που πρόσφατα υπέγραψε στους «ερυθρόλευκους», αλλά θα παραμείνει ως δανεικός στη Νέφτσι Μπακού. Μαζί τους, βρίσκεται και ο διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα, Αχμάντ Μέντες Μορέιρα. Παραμένει άγνωστο αν και πότε θα επιτραπεί στους παίκτες να αναχωρήσουν από τη χώρα ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    Από την άλλη πλευρά, η αποστολή του Μαρόκου παραμένει εγκλωβισμένη σε ξενοδοχείο του Κονακρί και αναζητά τρόπο αναχώρησης, όπως δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα “Equipe” ο Βόσνιος τεχνικός, Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς. «Είμαστε στο ξενοδοχείου και ακούμε πυροβολισμούς όλη τη μέρα. Περιμένουμε άδεια να φύγουμε για το αεροδρόμιο, αλλά προς το παρόν είμαστε εγκλωβισμένοι. Μας περιμένει αεροπλάνο, αλλά δεν μας επιτρέπουν να φύγουμε», δήλωσε ο έμπειρος προπονητής.



    ΣΧΟΛΙΑ