• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αλλάζουν όλα στο Χρηματιστήριο του Παρισιού: Τα νέα, λαμπερά αστέρια του CAC 40

    • Bloomberg
    Gucci


    Πριν από έναν χρόνο, η LVMH, ιδιοκτήτρια της Louis Vuitton, έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία στη Γαλλία βάσει χρηματιστηριακής αξίας, παίρνοντας έναν «τίτλο» που σχεδόν επί δέκα χρόνια μοιράζονταν ο ενεργειακός κολοσσός της Total και η φαρμακοβιομηχανία Sanofi. Η Kering από την πλευρά της δεν βρισκόταν πουθενά στην εικόνα. Όμως, μετά από ένα ράλι άνω του 200% από την αρχή του 2016 και άνω του 70% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο όμιλος Kering, στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, brands όπως η Gucci, η Saint Laurent, η Balenciaga, η Alexander McQueen και η Bottega Veneta, βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις πέντε πρώτες μετοχές του δείκτη CAC 40. Η θεαματική άνοδος των δύο εταιρειών, η οποία τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από την αύξηση της ζήτησης για τσάντες, παπούτσια και ρούχα ακριβά σαν κοσμήματα στην Κίνα, αναδιαμορφώνει τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, στον οποίο κυριαρχούσαν επί μακρόν η ενέργεια, οι υποδομές, οι τράπεζες και τηλεπικοινωνίες.

    Ο δείκτης CAC 40, ο χρηματιστηριακός δείκτης με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης φέτος, διαπραγματεύεται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Δεκέμβριο του  2007.

    Οι γαλλικές εταιρείες πολυτελών ειδών «έχουν καλή διαχείριση και τα έχουν καταφέρει καλύτερα από άλλες να προσελκύσουν νέους πελάτες μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, χωρίς να «κανιβαλίσουν» τις παραδοσιακές επιχειρήσεις τους», υποστηρίζει ο Christian Guyot, αναλυτής της Invest Securities στο Παρίσι. «Η LVMH και η Kering ιδίως συνεχίζουν να έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αυτό έχει πράγματι αναδιαμορφώσει τον δείκτη CAC 40», προσθέτει.

    Ομορφιά ή φάρμακα;

    Παρ’ όλο που η Total παραμένει το «No 2» του δείκτη, η L’Oreal βρίσκεται στην τρίτη θέση, μπροστά από τη Sanofi, κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτές είναι το ίδιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε εταιρείες καλλυντικών όσο και σε σωτήρια για τη ζωή φάρμακα για τον διαβήτη ή τον καρκίνο. Το 2013, η Sanofi ήταν η κορυφαία μετοχή στον CAC 40. Σήμερα, το ράλι της μετοχής της Kering έχει φέρει την τελευταία στην έβδομη θέση του δείκτη, από τη 15η στην οποία βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί:

    Η Hermes International, η οποία πουλά πλέον περισσότερα καπέλα και χρυσά σκουλαρίκια καθώς καταβάλλει προσπάθειες για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα για τις τσάντες Birkin των 10.000 και πλέον ευρώ, είναι σχεδόν τόσο μεγάλη σε κεφαλαιοποίηση όσο και η Kering. Ωστόσο, η Hermes δεν περιλαμβάνεται στον δείκτη CAC 40 λόγω της μετοχικής διάρθρωσής της. Και αυτό γιατί η οικογένεια Hermes ελέγχει περίπου το 60% των μετοχών της. Επίσης, η Moncler, η ιταλική εταιρεία που παράγει, μεταξύ άλλων, μπουφάν των 1.000 ευρώ, έχει πλέον κεφαλαιοποίηση πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της  αεροπορικής εταιρείας Air France-KLM.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα τρελά στοιχήματα του πριγκιπικού γάμου: Θα ξυριστεί ο Χάρι και τι χρώμα καπέλο θα φορέσει η Ελισάβετ;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deutsche Bank όπως… Folli Follie: Πασίγνωστος διαχειριστής κεφαλαίων δίνει σήμα για σορτάρισμα της μετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ