• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτή είναι η start up στην οποία επένδυσαν ο Bill Gates και ο ηθοποιός Robert Downey Jr

    • Bloomberg

    Bill Gates και Robert Downey Jr.


    Την μεγαλύτερη αποδοτικότητα των κινητήρων που θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, υπόσχεται μία start up εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, στην οποία έχει επενδύσει μεταξύ άλλων ο Bill Gates.

    Πρόκειται για τη Turntide Technologies,  η οποία εισάγει στην αγορά έναν νέο τύπο ηλεκτροκινητήρα. Η εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει συγκεντρώσει 80 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων funds με επικεφαλής τον ιδρυτή της Microsoft, τον ηθοποιό της ταινίας Iron Man, Robert Downey Jr. και τον συν-δημιουργό του iPhone, Tony Fadell.

    Σημειώνεται ότι το ήμισυ του ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως καταναλώνεται από κινητήρες και αν αυξηθεί η αποδοτικότητα τους θα αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Οι νέοι ηλεκτρικοί κινητήρες της Turntide, μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε κίνηση χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνήτες για τη δημιουργία μαγνητικών πεδίων που περιστρέφουν έναν ρότορα γύρω από έναν άξονα. Αυτή η απλή κίνηση περιστροφής, ανάλογα με το μέγεθος του κινητήρα, μπορεί να φυσήξει πεσμένα φύλλα ή να λυγίσει φύλλα μετάλλου.

    Στους συμβατικούς κινητήρες, μεγάλο μέρος του μαγνητικού πεδίου χάνεται και δεν συμβάλλει στην περιστροφή του ρότορα. Η Turntide έχει βρει έναν τρόπο να μεγιστοποιήσει αυτήν τη μετατροπή ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας τους μαγνήτες μέσα στον κινητήρα περίπου 20.000 φορές το δευτερόλεπτο. Όταν η διαδικασία λειτουργεί σωστά, ο κινητήρας μπορεί να παράγει την ίδια ποσότητα εργασίας με έως και 30% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

    Ο σχεδιασμός του κινητήρα χρονολογείται από το 1838, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Turntide, Ryan Morris. Όμως, ο λεπτομερής έλεγχος που χρειάστηκε για να τον κάνει να λειτουργήσει αποτελεσματικά έπρεπε να περιμένει έως ότου τα τσιπ υπολογιστών να γίνουν αρκετά φθηνά για την εκτέλεση των προγραμμάτων.

    Αυτό προσέλκυσε τον ηθοποιό Downey Jr. στη συγκεκριμένη τεχνολογία, εκτός ​​από την ικανότητά της να μειώνει τις εκπομπές. «Ανακάλυψαν πώς να αξιοποιήσουν μια τεχνολογία του 19ου αιώνα και χρησιμοποίησαν λογισμικό για να υλοποιήσουν αυτό που είχε πάντα τη δυνατότητα να κάνει», είπε σε μια συνέντευξη.

    Ο Morris περιγράφει το προϊόν ως «λογισμικό τυλιγμένο σε μέταλλο». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία είναι σε θέση να αναθέσει την κατασκευή στην Ινδία, την Κίνα και την Ταϊβάν, αλλά εξακολουθεί έχει τον έλεγχο του τρόπου που απαιτείται για την αποτελεσματική λειτουργία του κινητήρα.

    Η Turntide επικεντρώνεται επί του παρόντος σε μια εξειδικευμένη αγορά. Αντικαθιστά τους παλιούς ηλεκτρικούς κινητήρες σε συστήματα εξαερισμού σε μεγάλα κτίρια. Η εξοικονόμηση κόστους από τη μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι εξασφαλίζει την απόδοση της επένδυσης σε μόλις τρία χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2020, η Turntide είχε αντικαταστήσει 5.000 τέτοιους κινητήρες και σκοπεύει να αντικαταστήσει άλλους 50.000 φέτος.

    Στα επόμενα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται η διερεύνηση της εφαρμογής των κινητήρων της σε αντλίες και συμπιεστές. Τελικά, η μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας είναι πιθανότατα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αν και η επίτευξη της απόδοσης που απαιτούν οι ηλεκτροκινητήρες στα αυτοκίνητα θα χρειαστούν μερικά χρόνια ανάπτυξης.

    Bezos, Musk, Gates: Τα ιλιγγιώδη ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο πλούτου

    Dan Loeb: Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που εισέρχεται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

    Warren Buffett: Αυτό είναι το ρεκόρ που κατέγραψε η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή, Berkshire Hathaway, το 2020

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ