• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Warren Buffett: Αυτό είναι το ρεκόρ που κατέγραψε η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή, Berkshire Hathaway, το 2020

    • Bloomberg
    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Ο  Warren Buffett δεν έκλεισε καμία εντυπωσιακή συμφωνία το 2020 και δεν αναφέρθηκε σε μερικά από τα πιο επίμαχα θέματα της χρονιάς κατά την πολυαναμενόμενη ετήσια επιστολή του. Μάλιστα, κατά πολλούς ο 90χρονος δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής ήταν σχεδόν ανενεργός κατά την προηγούμενη χρονιά.

    Ωστόσο, η εταιρεία του, Berkshire Hathaway , προχώρησε σε μία διαφορετική πρακτική: στις αγοραπωλησίες μετοχών -τόσο αγοράζοντας τις δικές της μετοχές όσο και πραγματοποιώντας διαπραγματεύσεις σε τίτλους άλλων εταιρειών. Ο επενδυτικός κολοσσός εξαγόρασε πέρυσι ίδιες μετοχές αξίας 24,7 δισ. δολαρίων, πραγματοποιώντας ρεκόρ, δεδομένου ότι διέθετε 138 δισ. δολάρια σε μετρητά.  Επίσης διπλασίασε σχεδόν τον όγκο των αγορών και πωλήσεων άλλων μετοχών σε σύγκριση με το 2019.

    Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν μια προσεκτικά μελετημένη πορεία στις αγορές που επλήγησαν από την πανδημία και έπειτα άρχισαν να ενισχύονται με αφορμή τα οικονομικά ερεθίσματα που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς, ανοίγοντας τον δρόμο για το αυξημένο trading των επενδυτών της λιανικής και την πρωτοφανή άνθηση των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού, τις λεγόμενες SPAC (Special Purpose Acquisition Company).

    Από την πλευρά του ο Buffett εξελίχθηκε σε καθαρό πωλητή μετοχών άλλων εταιρειών για πρώτη φορά από το 2016, ενώ συνεχίζει τις επαναγορές μετοχών της Berkshire και το 2021, διαθέτοντας για αυτές τουλάχιστον 4,2 δισ. δολαρίων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των ρυθμιστικών αρχών.

    «Πέρυσι, αποδείξαμε τον ενθουσιασμό μας για την Berkshire επαναγοράζοντας 80,998 μετοχές σειράς Α, δήλωσε ο Buffett στην επιστολή του που κυκλοφόρησε το Σάββατο. “Αυτή η ενέργεια αύξησε την ιδιοκτησία σας σε όλες τις επιχειρήσεις της Berkshire κατά 5,2% χωρίς να απαιτείται να αγγίζετε το πορτοφόλι σας”, επισήμανε στους μετόχους.

     

    Buffett's War Chest

     

    Ο Buffett αφιέρωσε μεγάλος μέρος της επιστολής του αναφερόμενος στις επαναγορές, μία σημαντική αλλαγή για τον επενδυτή, ο οποίος στο παρελθόν απέφευγε αυτή την πρακτική και προτιμούσε να κάνει εξαγορές μεγάλων εταιρειών ή μετοχών άλλων επιχειρήσεων. Χαλάρωσε την πολιτική επαναγοράς μετοχών το 2018, καθώς το ύψος των μετρητών της Berkshire ανήλθε σε νέα υψηλά. Η μετοχή της, η οποία είχε παρουσιάζει απόδοση χαμηλότερη από αυτή της ευρύτερης αγοράς τα τελευταία χρόνια, συνέχισε στον ίδιο μοτίβο και πέρυσι, καθώς κέρδισε μόλις 2,4% έναντι ανόδου 16% του δείκτη S&P 500.

    Ο μεγαλοεπενδυτής ήταν πάντα προσεκτικός με τις επαναγορές μετοχών. Στην επιστολή του που κυκλοφόρησε το 2019, κατέστησε σαφές ότι θέλει οι επενδυτές να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την εταιρεία προτού αποφασίσουν να πουλήσουν τις μετοχές τους πίσω σε αυτήν.

    Στην πρόσφατη επιστολή του αναγνώρισε ότι υπήρχαν επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των funds που ακολουθούν δείκτες, των επαγγελματιών διαχειριστών και των ιδιωτών, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να κρατήσουν ορισμένες μετοχές της Berkshire ή πραγματοποιούν αγοραπωλησίες με βάση την επενδυτική του κρίση. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος απευθύνεται κυρίως στους επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα.

     Το “μαξιλάρι” των μετρητών

    Η Berkshire έχει ακόμα περισσότερα από 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για ανάπτυξη. Ένα μέρος των ατελείωτων ταμειακών ροών της θα απορροφηθεί από δύο από τις επιχειρήσεις της, τον σιδηρόδρομο και τις ενεργειακές επιχειρήσεις, και ο Buffett είπε ότι η αυξητική επένδυση πιθανότατα θα δημιουργήσει «κατάλληλες» αποδόσεις. Η Railroad BNSF έχει επενδύσει 41 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και έχει καταβάλει μερίσματα 41,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο Berkshire από την αγορά του το 2010, δήλωσε ο Buffett στην επιστολή του.

    “Ενώ η ελκυστικότητα της επαναγοράς μετοχών ενδέχεται να διαφοροποιείται με βάση την τιμή της Berkshire, ο όμιλος έχει ακόμη δύο μεγάλες δραστηριότητες που βοηθούν συνεχώς την επανεπένδυση κεφαλαίων”, σύμφωνα με τον Thomas Russo, ο οποίος επιβλέπει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Berkshire, για την εταιρεία επενδυτικών συμβούλων, Gardner Russo & Gardner. Αυτό μειώνει την πίεση της Berkshire να προχωρήσει σε μια «εξαγορά σε μέγεθος ελέφαντα» για να πετύχει περισσότερες αποδόσεις.

    Πρόκειται για τις εταιρείες Burlington Northern και Berkshire Hathaway Energy.

    Ένα από τα τρία πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Berkshire αυτές τις μέρες είναι οι μετοχές της Apple που έχει στο χαρτοφυλάκιο της, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Berkshire κατέληξε με ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της εταιρείας χάρη, εν μέρει, στην όρεξη της Apple για εξαγορές, επισήμανε ο Buffett στην επιστολή.

    Πέρυσι η επενδυτική πραγματοποίησε αλλαγές στο αξίας 281 δισ. δολαρίων χαρτοφυλάκιο της. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, η εταιρεία του Buffett μείωσε τις συμμετοχές της σε τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες – στις οποίες είχε έκθεση πάνω από το 41% του χαρτοφυλακίου στο τέλος του 2019 – σε μόλις 24% του χαρτοφυλακίου μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Επίσης, πούλησε τις μετοχές της στις αεροπορικές εταιρείες, στις αρχές της πανδημίας.

     Chevron, Verizon

    Η εταιρεία εντόπισε άλλες μετοχές για εξαγορά πέρυσι, μεταξύ των οποίων οι Chevron και Verizon Communications, καθώς και ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες. Η Berkshire αγόρασε επίσης μετοχές αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας.

    Ο Buffett έκανε περιορισμένη αναφορά κατά την φετινή του επιστολή σε μία από τις σημαντικές ερωτήσεις σχετικό με τον όμιλο του: την διαδοχή.

    Ο επενδυτής, ο οποίος έκανε το εμβόλιο του κορονοϊού, παραμένει πρόθυμος να ταξιδέψει, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στο Λος Άντζελες προκειμένου να μαγνητοσκοπήσει την φετινή ετήσια συνάντηση μαζί με τον συνέταιρο του Munger, 97 ετών, ο οποίος δεν κατάφερε να βρεθεί στην εκδήλωση του περασμένου έτους στην Ομάχα της Νεμπράσκα.

    «Φέτος η συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες. . . και ο Charlie θα είναι στη σκηνή μαζί μου προσφέροντας απαντήσεις και παρατηρήσεις καθ ‘όλη την διάρκεια της 3,5 ωρών διάρκειας περιόδου για ερωτήσεις”, δήλωσε ο Buffett στην επιστολή. «Μου έλειψε πέρυσι και, κυρίως, έλειψε σε εσάς”.

    Warren Buffett: Αυτές είναι οι τρεις μετοχές στις οποίες επένδυσε κρυφά η Berkshire Hathaway

    Warren Buffett: Αυτή είναι η μετοχή που απέφερε στον μεγαλοεπενδυτή κέρδη 1,5 δισ. δολάρια σε λιγότερο από 4 μήνες

    Chamath Palihapitiya: Γιατί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής θεωρείται ο επόμενος Warren Buffett

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ