• Γιώργος Περιστέρης

    • NewsRoom
    Γιώργος Περιστέρης

    Ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης


    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Επενδύσεις 3,6 δισ. μέχρι το 2029

    Πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 2,3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και 3,6 δισ. μέχρι το 2029 έχουμε σχεδιάσει για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επενδύσεις που θα επιτρέψουν στην εταιρεία να φτάσει μερίδιο 33% στην αιολική ενέργεια, 21% στον τομέα των φωτοβολταϊκών, 27% στην παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες και 10% της αγοράς αποθήκευσης.

    Η εταιρεία εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη, μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Η ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά που κατέχει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επεκτείνεται σύμφωνα με τους στόχους της διοίκησης και εκτός συνόρων. Η ανάγκη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ε.Ε., που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει ως βιώσιμη λύση τις ΑΠΕ.

    Ένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπίζεται ανθρωπιστικά ως ευκαιρία. Κι είναι επίσης λυπηρό ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να επιβεβαιώσει αυτό που χρόνια έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τη μόνη βιώσιμη απάντηση στα ενεργειακά ζητήματα.

    Αναπτύσσοντας το χαρτοφυλάκιο των έργων της σε όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υλοποιεί την μεγαλύτερη επένδυση σε συστήματα αποθήκευσης, με την νέα μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Το νέο πρότζεκτ ισχύος 680 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί την περίοδο 2025 – 2026 και να απορροφήσει επενδύσεις ύψους 550 εκατ.

    Επιπλέον, η εταιρεία αναπτύσσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, στον Καφηρέα της Νότιας Εύβοιας, συνολικής ισχύος 330 MW με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 555 εκατ. ευρώ. Το έργο θα τεθεί σε μερική λειτουργία στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023.

    Στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Θεσσαλία ο όμιλος θα ολοκληρώσει μέχρι το 2026, ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, ισχύος 470 MW, σε μια επένδυση 240 εκατ.

    Τέλος, στο Αμάρι Κρήτης προωθείται το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη, που συνδυάζει υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια. Η μονάδα, ισχύος 153 MW και επένδυσης 240 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί την περίοδο 2025 – 2026.



    ΣΧΟΛΙΑ