• Big Story

    Ξαφνικό όχι της Αθήνας στην Commission για τη φορολόγηση της ναυτιλίας. Τι λέει ο Θ. Βενιάμης

    Θεόδωρος Βενιάμης

    Θεόδωρος Βενιάμης


    Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε επισήμως τις απαιτήσεις της Commission για αλλαγές στη νομοθεσία γύρω από τη φορολόγηση της ναυτιλίας, ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας με τους κοινοτικούς κανονισμούς όσον αφορά στις κρατικές ενισχύσεις. Σε επιστολή της προς την Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση «απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι το ελληνικό σύστημα του φόρου χωρητικότητας συνιστά προνομιακή μεταχείριση και ότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ», σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ετήσιά έκθεσή της (που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα) η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Η Κομισιόν είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι ορισμένα στοιχεία του συστήματος φορολόγησης της ναυτιλίας παραβιάζουν τις κοινοτικές οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις προς τον ναυτιλιακό τομέα.

    Η Κομισιόν ζητούσε από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, να επιβάλει φόρους μερισμάτων, κεφαλαιουχικών κερδών και κληρονομίας στους μετόχους ναυτιλιακών εταιρειών, να τερματίσει την ειδική φορολογική μεταχείριση για μεσιτικές και άλλες εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών, καθώς και να εξαιρέσει από το καθεστώς φορολόγησης χωρητικότητας τα αλιευτικά, ρυμουλκά και γιωτ.

    Η απάντηση που έστειλε η Ελλάδα τον Απρίλιο απορρίπτει αυτά τα αιτήματα, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

    «Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικαλέστηκε συνεκτικά και παρείχε ισχυρές νομικές βάσεις υπερασπιζόμενη τη νομιμότητα του ελληνικού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας και υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, ένα γεγονός που αντανακλάται στο Σύνταγμα», αναφέρει στην ετήσια αναφορά της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Οι απαιτήσεις της Κομισιόν ήταν «ένα απογοητευτικό πλήγμα για τον ναυτιλιακό τομέα», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Βενιάμης, σε εισαγωγικά του σχόλια που περιλαμβάνονται στην έκθεση. «Αντί να παραμένει προσηλωμένη σε τρόπους για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια ύφεση και την κατάρρευση των τιμών [η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα] καλείται εκτάκτως να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το δικαίωμα να παραμείνει ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον», προσθέτει.

    Αν τα επιχειρήματα της Ελλάδας δεν πείσουν την Κομισιόν, τότε θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το θέμα σε βάρος της Αθήνας, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της Κομισιόν ενδεχομένως να επανεμφανιστούν νωρίτερα ως μέρος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευθεί στους δανειστές από πέρυσι να εξαλείψει σταδιακά «ειδικές φορολογικές μεταχειρίσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας». Ωστόσο, αυτή η δέσμευση παραμένει ασαφής και δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι τώρα.

     

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/efkeries-gia-exagoresvlepoun-i-efoplistes-akoma-ke-mesa-stin-krisi/48377



    ΣΧΟΛΙΑ