• Big Story

    Τράπεζες: Τρίτο “κουδούνι” για 400.000 μη συνεργάσιμους δανειολήπτες – Ποιοι κινδυνεύουν με πλειστηριασμό


    Το τρίτο και τελευταίο «ραβασάκι» θα λάβουν από τις τράπεζες περίπου 400.000 δανειολήπτες που χαρακτηρίζονται ως μη συνεργάσιμοι αφού δεν ανταποκρίθηκαν στις προηγούμενες δύο ευκαιρίες που τους έδωσαν.

    Οι δανειολήπτες αυτοί έχουν λάβει τις δύο προειδοποιητικές επιστολές στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας και δεν έχουν ανταποκριθεί και επικοινωνήσει με την τράπεζα για να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Η διαδικασία που ξεκίνησε μάλιστα από το 2015 προβλέπει ότι η τελική φάση είναι η τρίτη επιστολή, μέσω της οποίας η τράπεζα τους ενημερώνει ότι χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι.

    Επόμενο βήμα είναι η καταγγελία της σύμβασης και η έναρξη εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων, έως την κατάσχεση ή τον πλειστηριασμό.

    Οι τράπεζες σε αυτή τη φάση, θα ξεχωρίσουν πόσοι από αυτούς ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή πόσοι έχουν δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους αλλά δεν το κάνουν και από αυτή την κατηγορία θα ξεκινήσουν τα πρώτα αναγκαστικά μέτρα.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των 400.000 οφειλετών αυτών δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη, και υπολογίζονται σε περίπου 180.000-200.000. Για την κατηγορία αυτή οι τράπεζες δεν όφειλαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς έχουν ήδη την προστασία του νόμου σε μακροχρόνιο ορίζοντα, αφού οι δικάσιμοι εκτείνονται ακόμη και μέχρι το 2030.

    Η εμπειρία των τραπεζών δείχνει ότι από όσους λαμβάνουν επιστολή με το χαρακτηρισμό μη συνεργάσιμος, αρκετοί κινητοποιούνται και επιδιώκουν έστω και την τελευταία στιγμή συνεννόηση με την τράπεζα. Χαρακτηριστικές είναι και περιπτώσεις ορισμένων οφειλετών που ενώ δεν έχουν πληρώσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο τη μηνιαία δόση των 500 ή των 1.000 ευρώ για το στεγαστικό τους δάνειο, προσέρχονται στην τράπεζα και εμφανίζονται πρόθυμοι, διαθέτοντας μάλιστα ένα μεγάλο ποσό, να αποπληρώσουν την οφειλή τους, ζητώντας πάντως και ένα καλό «κούρεμα».

    Μεγάλο ποσοστό όσων χαρακτηρίζονται και επίσημα πλέον μη συνεργάσιμοι, έχουν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Για το λόγο αυτό, επειδή δεν «απειλείται» άμεσα η ακίνητη περιουσία τους, είναι πιο αδιάφοροι σε ό,τι αφορά την προσπάθειά τους να διευθετήσουν την οφειλή τους.

    Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν έχει μάλιστα καθόλου ακίνητη περιουσία στο όνομά του – είτε γιατί ποτέ δεν είχε είτε γιατί τη μεταβίβασε σε μέλος της οικογένειας που δεν είναι εγγυητής στο δάνειο ενώ σαφώς υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι πραγματικά φτωχοί και δεν έχουν τίποτε να χάσουν.

    Μεγάλος αριθμός μη συνεργάσιμων δανειοληπτών προκύπτει όμως και στα στεγαστικά δάνεια, παρότι απειλούνται με πλειστηριασμό. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι εκεί εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό η διαμόρφωση κουλτούρας αδράνειας και η οποία αποδίδεται στο πολυετές πάγωμα των πλειστηριασμών. Η κουλτούρα αυτή εδραιώνεται περαιτέρω όσο οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται μέσα από απεργίες, αντιδράσεις και εν τέλει απαξίωση των διαδικασιών των αναγκαστικών εκτελέσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Κολομβία με τουλάχιστον 70 επιβαίνοντες – Αδιευκρίνιστο έαν υπάρχουν θύματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΜΥ: Καταιγίδες, χιόνια και ισχυροί άνεμοι – Κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας



    ΣΧΟΛΙΑ