• Big Story

    Οι τράπεζες προσέκρουσαν στο…Brexit


    Ρευστοποιήσεις δίχως τέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα πυρά των πωλητών να εστιάζονται στους τραπεζικούς τίτλους και το δείκτη του κλάδου να σημειώνει βουτιά άνω του 7,5%. Παρελθόν αποτελούν και οι 600 μονάδες για το γενικό δείκτη, που τελικά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο.

    Η εγχώρια αγορά παραμένει δέσμια των διεθνών εξελίξεων και της ανησυχίας των επενδυτών για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των θέσεων τους στις ευρωπαϊκές κυρίως αγορές, καθώς δεν επιθυμούν να έχουν έκθεση την ώρα που οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και οι πιθανότητες ενός brexit δείχνουν αυξημένες.

    Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 594,58 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 3,89%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 590,54 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,50%, στις 160,95 μονάδες, ενώ πτώση 1,57% σημείωσε ο Mid Cap κλείνοντας στις 727,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,81% στις 44,01 μονάδες.

    Με βάση  την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  στους χαμένους βρέθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Prem Watsa της Eurobank, καθώς και ο Γιώργος Κουτσολιούτσος της Folli Follie. 

    Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε και σήμερα ο κλάδος των τραπεζών. Η Πειραιώς έκλεισε με πτώση 9,17%, η Εθνική έχασε ποσοστό 10,40%, η Eurobank υποχώρησε κατά 6% και η Alpha Bank κατέγραψε απώλειες 6,94%.

    Ισχυρές απώλειες 7,38% σημείωσε η  Βιοχαλκο, η ΔΕΗ έκλεισε με πτώση 6,21%, ενώ άνω του 5% ήταν οι απώλειες για τις μετοχές  ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια. Με απώλειες 4,55% έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Folli Follie, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

    Στον Mid Cap, άνω του 11% ήταν οι απώλειες σε Χαλκόρ και Αττικής, τα Ελληνικά Καλώδια έκλεισαν με πτώση 7,84% και η μετοχή του Υγεία υποχώρησε κατά 4,37%. Στον αντίποδα, η Quality & Reliability έκλεισε με άνοδο 2,05% και  η Ιντραλοτ ενισχύθηκε κατά 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πλαστικά Θράκης, MIG και Κορρές.

    To Brexit χτύπησε και την αγορά ομολόγων 
    Οι ανησυχίες για το βρετανικό δημοψήφισμα επηρέασαν και τις αγορές ομολόγων, κυρίως των χωρών του Νότου. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς προσεγγίζει το 8%, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 1,34%, του ισπανικού στο 1,46% και του πορτογαλικού στο 3,14%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,03%.
     
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

     



    ΣΧΟΛΙΑ