• Big Story

    Τράπεζες: Γιατί το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζονται 10 δισ. ευρώ

    ΔΝΤ


    Οι ανησυχίες του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που καταγράφονται στην έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν αποτέλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς είναι γνωστή η πάγια θέση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ελαφρυνθεί με κάποιον τρόπο, κάτι που δεν… ενθουσιάζει τους Ευρωπαίους.

    Αυτό όμως που προκάλεσε ερωτηματικά είναι η εκτεταμένη αναφορά του ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες, και ειδικά η εκτίμησή του ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχυθούν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους, ώστε να είναι πλήρως καλυμμένες ακόμα και σε ένα δυσμενές σενάριο. Μάλιστα, το ΔΝΤ ζήτησε να διενεργηθούν τεστ αντοχής (stress tests) στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάστασή τους, ενώ εξέφρασε και ανησυχίες για την πορεία της αντιμετώπισης του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, για την οποία πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να είναι το λιγότερο επιφυλακτικό, αμφισβητώντας το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

    Η κόντρα για τον αναβαλλόμενο φόρο

    Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων “κρύβεται” μία διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον αναβαλλόμενο φόρο: η μεν ΕΚΤ συνυπολογίζει τα κεφάλαια των τραπεζών που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο κανονικά στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που καταρτίζει (με αποτέλεσμα σύμφωνα με την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες να είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες), το δε ΔΝΤ αμφισβητεί την πρακτική αυτή, εκτιμώντας πως πρόκειται για κεφάλαια τα οποία δεν είναι αρκετά καλής ποιότητας και θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα, πιο αξιόπιστα. Και το σκεπτικό του ΔΝΤ είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι τράπεζες με χρηματοδότηση από τον ESM, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, μέσω των πόρων που έχουν δεσμευθεί για τις τράπεζες, αλλά δεν θεωρείται ότι θα χρειαστούν τελικά. Πρόκειται φυσικά για χρήματα που, αν όντως δοθούν στις τράπεζες με τον τρόπο αυτό, θα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους.

    Βέβαια, πίσω από όλα αυτά ενδεχομένως να κρύβεται κάτι άλλο: η επιμονή του ΔΝΤ για δραστική ελάφρυνση του χρέους. Βλέποντας τους Ευρωπαίους απρόθυμους να συμφωνήσουν σε μία τέτοια ελάφρυνση, το ΔΝΤ πιθανόν να χρησιμοποιεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως “μοχλό πίεσης” για να πιέσει καταστάσεις.

    Είναι πάντως δεδομένο ότι το θέμα των “κόκκινων” δανείων θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, και οι επιδόσεις των τραπεζών ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος θα βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και του ΔΝΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μια κεντρική τράπεζα με διαφορετικά προβλήματα από τις άλλες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εκδίκηση του Π. Λαφαζάνη – Τι κρύβεται πίσω από το χτύπημα του πρώην «συντρόφου» στον Αλ. Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληραίνει η κόντρα: «Ευχόμαστε καλές πωλήσεις στον κ. Βαρουφάκη»



    ΣΧΟΛΙΑ