• Business

    Τι προβλέπει η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία


    Τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν και όσοι έχουν μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο περίπου 1.644 οφειλέτες που έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν και τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών.

    Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει πως οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού εντάσσονται στην νέα ρύθμιση αυτοτελώς και χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους λοιπούς πιστωτές δηλαδή τράπεζες και εφορία.

    Η ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία έρχεται χωρίς εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς και αφορά οφειλές έως 31.12.2018. Υπάγονται νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή την αλλαγή ιδιότητας, ενώ εντάσσονται κάθε είδους οφειλές, όπως χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

    Οφειλές μη μισθωτών

    Ρυθμίζονται οι οφειλές ως 31.12. 2018 καθώς και προσαυξήσεις, τόκοι και πρόσθετα τέλη. Από 1.1.2002 ως 31.12.2016 ο οφειλέτης επιλέγει αν επιθυμεί επανυπολογισμό της οφειλής. Ως βάση υπολογισμού ορίζεται ο κατώτατος μισθός που ήταν 31.12.2018.
    Παρέχεται παράλληλα έκπτωση κατά 85% των προσαυξήσεων, τόκων και πρόσθετων τελών. Η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

    Οφειλές Αγροτών

    Ρυθμίζονται οι οφειλές ως 31.12. 2018 καθώς και προσαυξήσεις, τόκοι και πρόσθετα τέλη σε 120 δόσεις. Παρέχεται έκπτωση κατά 100% των προσαυξήσεων, τόκων και πρόσθετων τελών. Η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ευρώ.

    Οφειλές εργοδοτών

    Όσοι εργοδότες έχουν χρέη από εισφορές εργαζομένων θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με έκπτωση στις προσαυξήσεις και στα τέλη κατά 50% σε 120 δόσεις και με 100% έκπτωση σε περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης. Ισχύει και σε αυτούς η κατώτερη δόση των 50 ευρώ.

    Οφειλές από παροχές

    Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν οφειλές μέχρι 31.12.2018 από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές εφόσον δεν υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου. Έτσι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με έκπτωση 85% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων σε 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

    Αμφισβητούμενες οφειλές

    Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.18 και τελούν σε αναστολή είσπραξης, δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου ή αμφισβητούνται με την άσκηση προσφυγής ή ένδικου βοηθήματος ή μέσου.

    Δικαίωμα συνταξιοδότησης

    Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους και δεν υπερβαίνουν τα όρια 15.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους και 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικά για τους αγρότες αλλά το όριο χρεών που τους επιτρέπει να βγουν στην σύνταξη και από 4.000 διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ.

    Το νέο προσαυξημένο όριο ισχύει μόνο για όσους αγρότες ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και ταυτόχρονα συμπληρώνουν τα 67 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019. Σημειώνεται ότι οι αγρότες συνταξιοδοτούνται κατά κανόνα στα 67 με τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης, συνεπώς η ρύθμιση δίνει το αυξημένο όριο σε όλους όσοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόνο μέχρι και φέτος.

    Υποβολή αίτησης για την ρύθμιση

    Σε πρώτη φάση μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ΕΦΚΑ προσδιορίζεται η οφειλή. Στην συνέχεια ενημερώνεται ο οφειλέτης για το ποσό της οφειλής πριν και μετά τον επανυπολογισμό και στην συνέχεια υποβάλλεται αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΕΑΟ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα της αίτησης.

    Οι δόσεις αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής θα έχουν τόκο 5% ετησίως.

    Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας

    Κατά την διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι απαιτούμενοι όροι χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα για δυο μήνες.

    Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

    Με τη ένταξη στη ρύθμιση και την τήρηση των όρων που προβλέπει αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.

    Απώλεια ρύθμισης

    Ο οφειλέτης εάν δεν καταβάλλει δύο δόσεις χάνει την ρύθμιση όπως και αν δεν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του 2019. Στην περίπτωση που χαθεί η ρύθμιση τότε τα ποσά που οφείλονται είναι τα αρχικά πριν την ρύθμιση και προβλέπεται άρση της αναστολής των μέτρων εκτέλεσης.

    Ακόμη ο οφειλέτης θα χάνει την ρύθμιση εάν δεν καταβάλει τις εισφορές που έχουν δημιουργηθεί από 1.1.2019.

    Σε περίπτωση που χαθεί η ρύθμιση οφειλών αναβιώνει η παλιά οφειλή με προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους, ενώ αφαιρείται μόνο το ποσό που έχει καταβάλει ο οφειλέτης μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας προς την Εφορία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις 120 δόσεις και οι ενταχθέντες στον εξωδικαστικό – Ποιοι εξαιρούνται



    ΣΧΟΛΙΑ