• Big Story

    Τι λένε οι τραπεζίτες για το ενδεχόμενο να μπει η Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ

    Ντράγκι

    Mario Draghi, πρώην Πρόεδρος ΕΚΤ


    Οι πληροφορίες περί πρωτοβουλίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έφεραν πολλά χαμόγελα χθες στο Χρηματιστήριο, αλλά και στα γραφεία των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες περιμένουν ως… μάννα εξ ουρανού την εξέλιξη αυτή, καθώς εκτιμούν πως τα οφέλη της θα είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία – αρκεί να γίνει αυτό σύντομα.

    Όπως γράφαμε και χθες στο mononews.gr, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει ξεκαθαρίσει πως για να μπει στο πρόγραμμα QE η Ελλάδα θα πρέπει αφενός μεν να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, αφετέρου δε να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – όμως στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων εκφράζει αντιρρήσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “μπλοκάροντας” τη διαδικασία, ακόμα κι αν η αξιολόγηση έκλεινε… χθες. Όμως η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται διατεθειμένη να “παρακάμψει” τον Σόιμπλε και να κάνει “ό,τι χρειάζεται” προκειμένου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα QE, με βασικό της κίνητρο να “σβήσει” την Ελλάδα από την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.

    Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το πρόγραμμα QE και γιατί επιθυμούν διακαώς οι τράπεζες την ένταξη της Ελλάδας σε αυτό; Όπως εκτιμούν Έλληνες τραπεζίτες, με την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων θα βελτιωθεί θεαματικά η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία, ενώ θα είναι πολύ πιο εύκολο για το Δημόσιο να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να παίρνουν την κατιούσα, όπως έγινε άλλωστε και με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, των οποίων τα κρατικά ομόλογα επίσης σημείωσαν μεγάλη μείωση των αποδόσεών τους όταν ανακοινώθηκε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το 2015.

    Όμως για να έχει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE αντίκρισμα και πραγματικά θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνει τώρα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, λένε οι Έλληνες τραπεζίτες. Δεν είναι τυχαία η επισήμανση υψηλόβαθμου τραπεζικού παράγοντα, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.

    Όμως πέρα από το ζήτημα της αβεβαιότητας, που μπορεί να “ροκανίσει” τα όποια οφέλη θα υπάρξουν για την ελληνική οικονομία από το πρόγραμμα QE, αν η ένταξη της Ελλάδας σε αυτό καθυστερήσει, είναι σημαντικό το θέμα των ομολόγων που λήγουν τον ερχόμενο Ιούλιο και αποτελούν ένα “βαρίδι” εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθώς χωρίς εκταμίευση από τον ESM δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Ωστόσο, με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE θα είναι πιο εύκολο για το Δημόσιο να αναχρηματοδοτήσει τη λήξη αυτών των ομολόγων με καλύτερες αποδόσεις, και άρα να πάρει μια βαθιά “ανάσα”.

    Όσο πιο γρήγορα λοιπόν κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, και γι’ αυτό πιέζουν οι τραπεζίτες όπως μπορούν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Χατζηπατέρας: Η αναπάντεχη έκπληξη από την Pareto για τη ναυτιλιακή του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Καραμούζης: Επέστρεψε η αβεβαιότητα λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Καλογρίτσας: Όχι πια εκδότης, μόνο κατασκευαστής!



    ΣΧΟΛΙΑ