• Big Story

    «The Big Short» αλά Ελληνικά. Πόσα εκατομμύρια έχουν κερδίσει τα ξένα funds στις ελληνικές μετοχές

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Όχι, δεν αναφερόμαστε στην ελληνική εκδοχή της ομώνυμης ταινίας, αλλά στα λογιστικά κέρδη που βλέπουν στα υπολογιστικά τους φύλλα τα ξένα funds που έχουν βγει short στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και στη ΔΕΗ.

    Κάποιος προχωράει σε μία θέση short, καθώς πιστεύει ότι η πραγματική αποτίμηση μίας εταιρείας είναι πολύ χαμηλότερη. Η διαδικασία, με την απλούστερη μορφή της, είναι η εξής:

    Ο…Μr. Marshall δανείζεται τις μετοχές. Έπειτα τις πουλάει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και περιμένει μέχρι τη στιγμή που η τιμή θα πέσει, στο βαθμό που υπολογίζει. Όταν θεωρήσει ότι το ποντάρισμα του έχει βγει, αγοράζει πίσω τις μετοχές από το ταμπλό και τις επιστρέφει σε αυτόν που τις δανείστηκε.

    Ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι για να αποδοθεί μια τάξη μεγέθους των μέσων τιμών short του κάθε τίτλου από τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,  δεδομένου ότι την ακριβή τιμή της συναλλαγής  στον κάθε τίτλο την ξέρουν μόνο οι ίδιοι διαχειριστές των funds.

    Επιπρόσθετα,  καθώς το σχετικό όριο δημοσιοποίησης στις αρχές είναι ένα ποσοστό ίσο με το 0,5 % του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και κάθε 0,1 % πάνω από το όριο αυτό, οποιαδήποτε αλλαγή έχει γίνει σε μικρότερο ποσοστό από τα παραπάνω, δεν είναι γνωστή.

    Τέλος, στα λογιστικά κέρδη που περιγράφονται παρακάτω, δεν έχουν υπολογιστεί το κόστος δανεισμού των μετοχών.

    Η Oceanwood έχει λογιστικά κέρδη γύρω στα 6,4 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

    Στα πιο ενεργητικά hedge funds, η Lansdowne, τα μεγαλύτερα λογιστικά κέρδη προέρχονται από τις μετοχές  που έχει βγει short στη Τρ. Πειραιώς, με μέση τιμή short στα 2,65 ευρώ.

    Η τελευταία τιμή που είχαμε για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς όταν γράφτηκε το παρόν άρθρο, ήταν 1,26 ευρώ! Συνολικά το βρετανικό fund έχει γύρω στα 20 εκατ. ευρώ λογιστικό κέρδος, καθώς κατέχει ανοιχτές θέσεις και στις ΔΕΗ και Eurobank.

    Τέλος, η Marshall Wace,  που μέχρι και την 19η Οκτωβρίου πόνταρε και άλλο στην πτώση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, έχει σημειώσει λογιστικό κέρδος 4,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή.

    Είμαστε στη μέση της ταινίας, καθώς τα παραπάνω είναι λογιστικά κέρδη, αφού τα funds δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του short.

    Το τέλος της ταινίας θα παιχτεί όταν τα funds θεωρήσουν ότι οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν, σιγά σιγά (short covering) ή βίαια (short squeeze).

    Καλή παράσταση…

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι.
    Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD.
    Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ