• Big Story

    Στην Εισαγγελία η πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής Ά. Πουσκούρη. Μήπως ήλθε η ώρα της δικαιοσύνης για τους κ. Γαμβρίλη & Αντωνόπουλο;

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Τράπεζα Αττικής. Μια τράπεζα σε κακά χάλια , όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία που τα μελέτησαν ειδικοί εμπειρογνώμονες , φέρεται να άφησαν πίσω τους οι τέως επικεφαλής της Τράπεζας κ Γιάννης Γαμβρίλης και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος οι οποίοι και παραιτήθηκαν κατόπιν αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Όμως αποκαλύπτει η ίδια η τράπεζα σε σημερινή της ανακοίνωση (κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 57%. Χθες το mononews  σε ένα σχεδιάγραμμα είχε αποκαλύψει ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα για τις 4 συστημικές τράπεζες αγγίζει το 46,6%. (δείτε τον πίνακα παρακάτω).

    europe

    Δηλαδή επί της ουσίας στην Τρ. Αττικής σχεδόν οι 6 στους 10 πελάτες της δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους. Ένα ακόμα στοιχείο που σύμφωνα με τους ειδικούς τρομάζει είναι ότι ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις έχει εκτιναχθεί στο 140%. Δηλαδή σε κάθε 100 ευρώ κατάθεση η τράπεζα έχει δώσει δάνεια 140 ευρώ. Στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες ο δείκτης αυτός φτάνεις έως το 110% .

    Άννα Πουσκούρη Reiche. Πρόεδρος Attica Bank
    Άννα Πουσκούρη Reiche. Πρόεδρος Attica Bank

    Με βάση αυτά τα δεδομένα έμπειροι τραπεζικοί εξηγούν στο mononews.gr ότι: η νέα πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής κ. Άννα Πουσκούρη Reiche είναι προφανώς εκ του νόμου υποχρεωμένη να καταθέσει τα νέα αυτά στοιχεία και όλα όσα παραμένουν κρυφά για τα όσα έγιναν στο παρελθόν , στην Εισαγγελία Διαφθοράς έτσι ώστε να ξεκινήσει αμέσως έρευνα. Στην ιδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.

    Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς που συνομίλησε το mononews.gr η νέα πρόεδρος θα πρέπει επίσης να καταθέσει όλο το ιστορικό της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ( ATTICA BANk) . Για την ιστορία θυμίζουμε ότι: στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, ο «λογαριασμός» για την Αττικής έφθασε τα 700 εκατ. ευρώ για το καλό σενάριο και ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ στο κακό. Και αυτά για μια τράπεζα με ενεργητικό μόλις 3,2 δις. ευρώ όταν π.χ. η Εθνική με ενεργητικό 29 δις. ευρώ χρειαζόταν 1,4 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ (βασικός μετοχος της Attica Bank) αποφάσισε να βάλει αυτή τη φορά κοντά στα 400 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την επένδυσή της. Για να συγκεντρωθούν τα 700 εκατ. ευρώ συνέβαλαν διάφοροι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Ταμεία, όπως το ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ με 55 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με 20 εκατ. ευρώ, ο Αερολιμένας Αθηνών με 10 εκατ. ευρώ κ.λπ.

    H αύξηση έγινε σε εξαιρετικά υψηλή τιμή με βάση τον δείκτη «τιμή προς λογιστική αξία (Ρ/Bv)», ο οποίος χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί μια επένδυση. Οσο πιο χαμηλός ο δείκτης τόσο πιο συμφέρουσα είναι η επένδυση. Η αύξηση της Αττικής έγινε με δείκτη 1,69, έναντι 0,26 της Πειραιώς, 0,38 της Alpha Bank, 0,46 της Eurobank και 0,33 της Εθνικής.

    Πιο φθηνές από την Αττικής ήταν τότε και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η γερμανική Deutsche Bank (0,40), η ιταλική Unicredit (0,58) και η γαλλική ΒΝΡ (0,65). Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι από το εξωτερικό δεν ήλθε ούτε ένα ευρώ για την Αττικής.

    Γιάννης Γαμβρίλης
    Γιάννης Γαμβρίλης. Ετών 65. Τέως Πρόεδρος Τράπεζας Αττικής

    Τι αποκαλύπτει η νέα διοίκηση 

    Επιπρόσθετα ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που επίσης αποκαλύπτονται σήμερα είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας Αττικής υπό τους κ. Γαμβρίλη και Αντωνόπουλο δεν έκανε απολύτως τίποτα τους τελευταίους 3 μήνες για να βελτιώσει τους δείκτες της. Όπως παραδέχεται η νέα διοίκηση: “για την Τράπεζα με βάση τα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου δεν έχουν επέλθει ουσιώδεις αλλαγές στους δείκτες, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων του 1ου εξαμήνου, που θα πραγματοποιηθεί εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο προθεσμιών.”

    Η ίδια η τράπεζα αποκαλύπτει επίσης τα παρακάτω στοιχεία:

     Κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις : 51%

     Δείκτης δανείων προς καταθέσεις : 140%

     Δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET 1 ratio %) : 17,6%

     Capital adequacy ratio % : 17,6%

     Δείκτης κάλυψης ρευστότητας : 59%

    Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Attica Bank 

    Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου της Atttica Bank, προέβη σήμερα η τράπεζα με αφορμή σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.  Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

    Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι σε συνεννόηση και με την ΤτΕ αναδιαρθρώθηκε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank με την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Α. Αντωνόπουλου και άλλων έξι εκ των μελών του.

    Το νέο ολιγομελές Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα με εκτελεστική Πρόεδρο την κα Άννα Πουσκούρη, Eντεταλμένο Σύμβουλο τον κ. Αθανάσιο Τσάδαρη, Αντιπρόεδρο τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του βασικού μετόχου, ΤΣΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνο Μακέδο και άλλα πέντε μέλη, έμπειρα στελέχη τα περισσότερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Η νέα αυτή Διοίκηση θα προχωρήσει άμεσα σε ριζική αναδιοργάνωση και λειτουργία της Τράπεζας Αττικής με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, καθώς και με κάλυψη των 70 εκ. ευρώ για την συμπλήρωση του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, η οποία συντελέστηκε τον Δεκέμβριο 2015, με την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων Tier I.

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. Τέως CEO Τράπεζας Αττικής

    Περαιτέρω:

    α) Η Attica Bank, ως γνωστόν, δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες, στις οποίες συμμετέχει και το ΤΧΣ, αλλά εποπτεύεται από την ΤτΕ, η οποία ακολουθεί και γι’ αυτήν τις αρχές που θέλει να επιβάλλει στις Τράπεζες του Ευρωσυστήματος ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας.

    Η πλέον πρόσφατη νομοθεσία που έχει άμεση εφαρμογή στην περίπτωση της Attica Bank είναι τα εσωτερικά άρθρα 1 επομ. του άρθρου 2 ν.4335/2015, ιδίως δε τα εσωτερικά άρθρα 27, 28 και 29, σε συνδυασμό με τις συμπληρωματικές διατάξεις του ν. 4261/2014.

    Να σημειωθεί ότι ο μεν νόμος 4335/2015 ενσωμάτωσε, ως γνωστόν, την Οδηγία 2014/59/ΕΕ (L 173) για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, ο δε νόμος 4261/2014 ενσωμάτωσε την Οδηγία 2013/36/ΕΕ για την πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

    β) Στις 3.6.2016 παρελήφθη αρχικό σχέδιο των ευρημάτων του επιτόπου ελέγχου από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ (SSM) και της ΤτΕ.

    Το ανωτέρω σχέδιο περιλαμβάνει ευρήματα, τα οποία είναι ταξινομημένα στις ακόλουθες κατηγορίες:

    1. Εσωτερική διακυβέρνηση

    2. Επιχειρηματικό μοντέλο

    3. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    4. Διαδικασίες που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο (Credit Risk Management Processes)

    5. Information technology

    Επί στου σχεδίου αυτού η Τράπεζα απήντησε, επί όλων των ευρημάτων, στις 10.06.2016, η δε νέα Διοίκησή της επιμελείται άμεσα της πλήρους συμμόρφωσης με τα ευρήματα του ελέγχου. Το οριστικό πόρισμα του ελέγχου αναμένεται περί τον μήνα Σεπτέμβριο τ.έ.2

    γ) Τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία που αφορούν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της τράπεζας, υπό την μορφή δεικτών, με 31/3/2016 έχουν ως ακολούθως:

     Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων : 57%

     Κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις : 51%

     Δείκτης δανείων προς καταθέσεις : 140%

     Δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET 1 ratio %) : 17,6%

     Capital adequacy ratio % : 17,6%

     Δείκτης κάλυψης ρευστότητας : 59%

    Για την Τράπεζα με βάση τα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου δεν έχουν επέλθει ουσιώδεις αλλαγές στους δείκτες, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων του 1ου εξαμήνου, που θα πραγματοποιηθεί εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο προθεσμιών. Επίσης, σημειώνεται ότι η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιείται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-me-kratikes-enisxyseis-swzoun-thn-trapeza-attikis/10745

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/article-anoiktos-polemos-attica-bank-29811-2/29811



    ΣΧΟΛΙΑ