• Πολιτική

    ΣτΕ: Οριστικά άσυλο στον πρώτο Τούρκο στρατιωτικό – Απορρίφθηκε η προσφυγή Μουζάλα

    Τούρκοι αξιωματικοί


    Οριστικά και αμετάκλητα η Ελλάδα παραχωρεί πολιτικό άσυλο στον πρώτο από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποψινή τελευταία διάσκεψή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προχώρησε στην απόρριψη της κυβερνητικής προσφυγής. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο πιλότο.

    Αυτή η υπόθεση στο ΣτΕ εκδικάστηκε στο πλαίσιο της πρότυπης δίκης και η απόφαση θα είναι πιλότος και για τους υπόλοιπους 7 στρατιωτικούς που ομοίως έχουν αιτηθεί άσυλο από τη χώρα μας.

    Η δημοσίευση της απόφασης αναμενεται το επόμενο διάστημα.

    Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών θα είναι παρόμοιο με αυτό πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.

    Τότε είχε κριθεί η αναστολή του ασύλου και στο σκεπτικό τους οι δικαστές ανέφεραν μεταξύ άλλων:

    “Η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων.

    Αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης ( χορήγησης ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σχετιζόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας. Η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια, δεν δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν «πάγωσε» το άσυλο του 2ου Τούρκου το Διοικητικό Εφετείο-Ελεύθερος με αυστηρούς όρους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερος και δεύτερος εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αίτηση ακύρωσης του ασύλου του δεύτερου Τούρκου αξιωματικού θα ζητήσει το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής



    ΣΧΟΛΙΑ